Αμφιβολίες εκφράζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σε δημόσια επιστολή του σχετικά με την ετοιμότητα των τριών Νοσοκομείων Αναφοράς και των υπολοίπων να αντιμετωπίσουν κρούσματα κορονοϊού, επικαλούμενος τον ανεπαρκή αριθμό προσωπικού και εξοπλισμού.
Σημειώνεται ότι τα επιχειρήματα του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ «σφυρηλατούνται» γύρω από έγγραφα των Σωματείων και επισημαίνει ότι για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να προβεί σε 2000 προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ ως κατεπείγουσες.
Συγκριμένα, ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος ισχυρίζεται ότι τα νοσοκομεία που έχουν οριστεί τόσο στην Αττική, το «Αττικό» και το «Σωτηρία» όσο και στη Μακεδονία στο «ΑΧΕΠΑ, «όπως και τα άλλα εφημερεύοντα Νοσοκομεία» δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση μιας υγειονομικής κρίσης, αφού ο αριθμός του υγειονομικού προσωπικού έχει «εξαϋλωθεί».
«Κερκόπορτα» θα βρει ο Κορονοϊός, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, εάν κρούσμα εμφανιστεί «στα επείγοντα όπως για παράδειγμα στα Νοσοκομεία των νησιών από την ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων και μεταναστών».
Επί του θέματος, ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των νοσοκομειακών υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι στις νησιωτικές περιοχές λόγω της συρρίκνωσης του προσωπικού «δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σήμερα την αυξημένη ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων και της νοσηρότητας που υπάρχει από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης». Ακόμη και τα ραντεβού καθυστερούν και ένα χρόνο.
Την κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα που θα βρίσκονται επί ποδός στηλιτεύει ο κ. Γιαννάκος για την θέση του χώρου απομόνωσης εντός των ΤΕΠ στο Αττικό, ενώ και τα τρία Νοσοκομεία αναφοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, διαθέτουν ελάχιστες κλίνες αρνητικής πίεσης (τρεις το Αττικό, τέσσερις το ΑΧΕΠΑ και οκτώ το Σωτηρία), ενώ στο ΑΧΕΠΑ δεν υπάρχει ξεχωριστή είσοδος.
Επίσης, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ως παράδειγμα την μετατροπή στο Νοσοκομείο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης, του «αποδυτήριου των Τραυματιοφορέων που δεν κλείνει καλά – καλά η πόρτα» σε δωμάτιο για τον κορονοϊό. «Η πόρτα είναι στο διάδρομο της Παθολογικής κλινικής μαζί με 57 άλλους ασθενείς» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Σε ότι αφορά το Αττικό ο κ. Γιαννάκος προειδοποιεί στην επιστολή του ότι σε περίπτωση επιπλοκών οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν, «όταν 100 κλίνες είναι κλειστές και το Αττικό έχει 8 κλίνες έτοιμες εξοπλισμένες κλειστές».
Φόβους ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί σε συνδυασμό με την εποχιακή γρίπη, εκφράζει ο κ.Γιαννάκος, αφού «σήμερα περιμένουν σε λίστα αναμονής πάνω από 50 Ασθενείς από την εποχική γρίπη και άλλες παθήσεις».
Την ανησυχία του ο ίδιος εκφράζει σχετικά με τα εφημερεύοντα Νοσοκομεία καθώς «δεν υπάρχουν θάλαμοι αρνητικής πίεσης, εξοπλισμός, δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς, ιατρικά μηχανήματα (π.χ. φορητός ακτινογράφος)». Ενδεικτικό είναι ότι στο ΘΡΙΑΣΙΟ, που είναι αναπληρωματικό Νοσοκομείο Αναφοράς, «έκλεισαν δύο θαλάμους της Πνευμονολογικής κλινικής για να υποδεχθούν κρούσματα κορονοϊού χωρίς να διαθέτουν αρνητική πίεση. Το ίδιο και στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο στην Παθολογική κλινική».
Ειδικότερα, τα προβλήματα έχουν προκύψει με τις μάσκες να «πωλούνται στη μαύρη αγορά και τα Νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν επαρκή αριθμό για να μοιράζουν σε όλους που επισκέπτονται το ΤΕΠ».
Όπως διατείνεται ο κ. Γιαννάκος η θνησιμότητα από την γρίπη δεν περιορίζεται στους εργαστηριακά διαπιστωμένους θανάτους , όπως προκύπτουν από τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, ενώ αναφέρεται ο ίδιος σε εκθέσεις του συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης της θνησιμότητας που προκύπτει ότι «έχουμε 2.000 και 3.000 περισσότερους θανάτους πάνω από το αναμενόμενο για την εποχή».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ