Τη νέα σύνθεση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης όρισε ο Υπουργός Υγείας, αποδίδοντας της αυξημένες αρμοδιότητες. Μόνο που σε αυτή την επιτροπή τα μέλη είναι εμφανώς περισσότερα…
Η τελευταία Επιτροπή είχε συσταθεί στα τέλη του Ιουνίου 2015 από τον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Σπ. Κοκκινάκη. Επικεφαλής είχε τεθεί ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζος και αποτελείτο συνολικά από 7 άτομα (διαβάστε εδώ) .
Με την απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γ. Γιαννόπουλος, ο κ. Μπασκόζος ορίζεται αντιπρόεδρος, ενώ τα μέλη της αυξάνονται σε 19!
Πρόκειται, ίσως, για την πολυπληθέστερη Επιτροπή, καθώς συγκεντρώνει τους εκπροσώπους όλων των αρμόδιων φορέων, της πολιτείας αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και των γιατρών και των φαρμακοποιών.
Παράλληλα, εκτός από την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και την εφαρμογή των θεραπευτικών (διαγνωστικών) πρωτοκόλλων, η Επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία μητρώων ασθενών.
Να θυμίσουμε ότι το Υπουργείο Υγείας είχε θεσπίσει και την Ομάδα Εργασίας για το Φάρμακο (διαβάστε εδώ), ενώ υπάρχει και η αντίστοιχη Επιτροπή παρακολούθησης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης (διαβάστε εδώ).
Έργο της Επιτροπής είναι η «παρακολούθηση της εξέλιξης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, τόσο της εξωνοσοκομειακής όσο και της νοσοκομειακής», καθώς και η «εκτίμηση του ύψους της αναγκαίας δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο (2018 – 2019 -2020), που θα αποτυπωθεί με την μορφή κλειστού προϋπολογισμού σε ετήσια βάση».
Ακόμη, τα μέλη της Επιτροπής θα πρέπει να διερευνήσουν προτάσεις «σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο της τιμολόγησης και της ασφαλιστικής αποζημίωσης των φαρμάκων», ενώ στις αρμοδιότητες είναι και η «περαιτέρω επεξεργασία των ήδη υφισταμένων, καθώς και ανάπτυξη νέων, διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών χρονίων παθήσεων, με στόχο την διασφάλιση της μέγιστης αποτελεσματικότητας τους, καθώς και την συμβολή τους στον περαιτέρω εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης».
Επιπλέον, θα πρέπει να ενσωματώσει τα νέα φάρμακα της θετικής λίστας στα ήδη υπάρχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να αποστείλει τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα, σε κατάλληλη μορφή, στην ΗΔΙΚΑ για ενσωμάτωση τους στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.
Τέλος, τα μέλη της Επιτροπής θα πρέπει να αξιολογήσουν τα έως τώρα μέτρα για τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ θα μπορούν να ζητήσουν τη συγκρότηση ειδικών Επιτροπών ή Ομάδων Εργασίας.
«Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας αποτελεί τον αρμόδιο φορέα έγκρισης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και προσδιορισμού του πλαισίου επικαιροποίησής τους, τουλάχιστον μία φορά κάθε έτος, με την ενσωμάτωση όλων των νεότερων επιστημονικών δεδομένων», τονίζεται.
Τα 19 άτομα, που θα κληθούν να συντονιστούν για λειτουργήσουν ως συμβουλευτικό όργανο για τον Υπουργό Υγείας είναι:
Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ