Οι δυσκολίες στη χρήση και αποζημίωση της ιατρικής τεχνολογίας, οι οποίες εξελίσσονται μάλλον άναρχα και δίχως αξιολόγηση απασχόλησαν το δεύτερο πάνελ του 3ου Medtech Conference.
«Το σύστημα προμηθειών έχει σοβαρότατο πρόβλημα οράματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, τονίζοντας πως θα πρέπει κάποτε «να συνδέσουμε το σύστημα αποζημίωσης με την αξιολόγηση».
«Αυτό που εφαρμόζεται στην Ελλάδα δεν γίνεται πουθενά αλλού. Πάσχει η διαδικασία, οι προδιαγραφές, κ.ο.κ.», συμπλήρωσε, εκτιμώντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην περιφερειακή διαχείριση του συστήματος.
Όπως εξήγησε, το πρώτο που πρέπει να αξιολογηθεί δεν είναι η ιατρική τεχνολογία αλλά οι ανάγκες του πληθυσμού.
«Με βάση αυτή τη γνώση σχεδιάζει κανείς ένα σύστημα υγείας για να απαντήσει στις ανάγκες αυτές και τα κενά. Μετά είναι οι προδιαγραφές» σημείωσε και κατέληξε στο συμπέρασμα πως «γι’ αυτό ποτέ δεν φτάνει ο προϋπολογισμός».
Πρότεινε, δε, να απαντηθεί πρώτα το ερώτημα αν «σχεδιάζουμε ένα σύστημα υγείας με βάση ό,τι διαθέτουμε ή με βάση ό,τι διαθέτει το ΕΣΥ;». «Αλλιώς δεν πάμε πουθενά. Δεν ξέρουμε τι τεχνολογία έχουμε γιατί κανείς δεν ζήτησε ποτέ αυτά τα στοιχεία», κατέληξε.
«Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς νόμους προμηθειών για να δημιουργήσουμε φορείς και παραφορείς και να διορίσουμε κόσμο», ανέφερε με νόημα ο Χρήστος Καζάσης, Εμβιομηχανικός, Εμπειρογνώμονας Αξιολόγησης & Διάχυσης Ιατρικής Τεχνολογίας.
«Βλέπετε τώρα τι είπαν για το διοικητή αν θα είναι ΠΑΑ, ενώ είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Κάνουμε σύνθετο το πρόβλημα για να βολέψουμε άχρηστους και ανίκανους. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο αυτά έχουν λυθεί», συμπλήρωσε.
Όπως εξήγησε, «σε όλο τον κόσμο αποζημιώνεται η ιατρική πράξη και το τεχνολογικό κομμάτι».
«Δεν έχουμε ιδέα τι τεχνολογία έχουμε στην Ελλάδα. Ο Δημόκριτος δημοσιεύει τι μηχανήματα έχουμε, αλλά όχι την τεχνολογία τους», συμπλήρωσε.
Παράδοξα στην προμήθεια τεχνολογικών προϊόντων στο σύστημα υγείας που προκαλούνται λόγω της αδυναμίας αποτελεσματικής αξιολόγησης περιέγραψε ο Δρ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα» και Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας.
Σε ΠΕΔΥ της Αττικής τοποθετήθηκαν άλλοι 6 αξονικοί μαστογράφοι, κόστους 1,2 εκατ. ευρώ, όταν μεγάλα νοσοκομεία δεν διαθέτουν τέτοιο μηχάνημα.
«Πρέπει να αξιολογήσουμε πού πρέπει να μπει η τεχνολογία. Η τεχνολογική από την ιατρική πράξη δεν έχουν διαχωριστεί και υπολογιστεί ποτέ στη χώρα», σημείωσε. Εν τω μεταξύ, το μόνο που ζητήθηκε από τα νοσοκομεία φέρεται να είναι, για πολλοστή φορά, η καταγραφή των αναγκών τους. «Το πώς αποφασίζεται ποιες είναι οι ανάγκες δεν το αξιολογεί κανείς», κατέληξε ο κ. Χαλαζωνίτης.
Την ίδια ώρα, οι ακτινολόγοι καλούνται να αναπροσαρμόσουν το ρόλους τους, όπως ανέφερε ο Πάνος Ε. Βάρδας, Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης & Επισκέπτης Καθηγητής του Imperial College. «Όλα τα λεφτά είναι στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι εξελίξεις που έρχονται είναι συνταρακτικές», διευκρίνησε, ενώ προειδοποίησε πως απομονώνουμε τα συστήματα υγείας από το γενικότερο πλαίσιο.
«Η ψηφιακή υγεία είναι το δεύτερο. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του είναι η διαφανής διαχείριση», προσέθεσε, χαρακτηρίζοντας έντονη τάση τη λεγόμενη miniaturization, στην οποία για παράδειγμα ανήκουν οι ψηφιακοί βηματοδότες. «Το imaging εξελίσσεται ραγδαία επίσης», σημείωσε.
Στην παράμετρο «ασθενής», αλλά και στην ανεκμετάλλευτη ομάδα των ακτινοφυσικών αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής, GE Healthcare Southeastern Europe.
«Οι ασθενείς δεν παίζουν πουθενά ρόλο στην αξιολόγηση αυτών των προϊόντων». Επίσης, ο κλάδος των ακτινοφυσικών στη χώρα είναι ισχυρός. Είναι μορφωμένοι και μπορούν να συνεισφέρουν», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναρρωτήθηκε, δε, αν αποδίδονται ποτέ ευθύνες εκεί που πρέπει για τις προμήθειες.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ