Την δημιουργία του βιβλιαρίου (logbook) ειδικότητας-εξειδίκευσης σε ηλεκτρονική βάση και την επιθυμία του να το κατασκευάσει αφιλοκερδώς σε δωρεάν βάση, χωρίς την επιβάρυνση του ελληνικού κράτους, εξέφρασε σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, ο M.D., Ph.D Post-CCT Senior Clinical Fellow (SpR) – Laparoscopic Colorectal Surgery Worcestershire Acute Hospitals NHS Trus, Νικόλαος Γκούβας.
Στην κατεύθυνση να μπει μια τάξη στην εκπαίδευση των ιατρών, ο κ.Γκούβας αναγνωρίζει την καλή προαίρεση των ενεργειών για την θέσπιση του βιβλιαρίου (logbook) ειδικότητας-εξειδίκευσης μέσω του οποίου θα πιστοποιείται η διενέργεια ιατρικών-χειρουργικών πράξεων απαραίτητων για την απόκτηση της ανάλογης ειδικότητας-εξειδίκευσης
Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις, ο κ. Γκούβας διαπιστώνει ότι «τα πράγματα γίνονται πολύ πρόχειρα χωρίς να εμπλέκονται αυτοί που θεσμικά θα έπρεπε να είχαν λόγο για την οργάνωση της εκπαίδευσης (επιστημονικές εταιρείες)».
Αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο τους ως συντεχνίες-συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο κ.Γκούβας δίνει έμφαση στην προχειρότητα του έντυπου logbook και δη στο γεγονός ότι «τυπώνεται εν έτει 2019 σε μια χώρα η οποία ναι μεν έχει χάσει το τρένο με τις νέες τεχνολογίες, αλλά διαθέτει την υποδομή να το προλάβει αλλά για κάποιο λόγο δεν το κάνει».
Στην επιστολή προτείνεται το logbook να αποτελέσει «μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων στο διαδίκτυο πάνω σε ένα server του υπουργείου Υγείας και εκεί ο κάθε ειδικευόμενος να έχει το username και password και να μπαίνει και να καταγράφει τις ιατρικές-χειρουργικές πράξεις».
Στα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής μορφής συγκαταλέγεται η ασφάλεια αλλά και η δυνατότητα διεξαγωγής συμπερασμάτων καθώς και η χάραξη πολιτικής πάνω στο θέμα, αφού θα σώζονται τα δεδομένα, δε θα χρειάζεται η έντυπη μορφή τους και τα στοιχεία θα είναι προσβάσιμα και από τα κινητά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με την εμπειρία της εφαρμογής σε χώρες του εξωτερικού μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα και μάλιστα οι ειδικευόμενοι πληρώνουν μια μικρή συνδρομή το χρόνο ώστε να έχουν πρόσβαση. «Φυσικά, για να μην παρεξηγηθώ, θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι ο εκπαιδευόμενος πρέπει να πληρώνει για βασικές υποδομές που οφείλει να του παρέχει το κράτος» σχολιάζει ο κ.Γκούβας.
Οι πόροι για την υλοποίησή του μπορούν να εξευρεθούν καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί ένα δωρεάν λογισμικό για μη κερδοσκοπικούς και κυβερνητικούς οργανισμούς για την κατασκευή διαδικτυακών βάσεων δεδομένων. Το REDCAP χρησιμοποιείται παγκοσμίως από πολλούς οργανισμούς για την κατασκευή διαφόρων βάσεων δεδομένων, σύμφωνα με τον κ.Γκούβα.
Το εν λόγω λογισμικό κατασκευάζεται και συντηρείται από μια κοινότητα του πανεπιστημίου Vanderbilt του Καναδά και δίνεται δωρεάν μετά από μια απλή αίτηση από τον οργανισμό (Υπουργείο Υγείας) με τη δέσμευση ότι δε θα χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς.
Πέρα από την εύκολη χρήση και την συντήρηση, είναι συμβατό με όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις ασφαλείας και εναρμονισμένο στο νέο κανονισμό της ΕΕ για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.
Καταλήγοντας στην επιστολή του ο κ.Γκούβας δήλωσε την πρόθεσή του να κατασκευάσει αφιλοκερδώς αυτή τη βάση δεδομένων μετά από συζήτηση με την υπεύθυνη επιτροπή, αξιοποιώντας την εμπειρία του για καταγραφή δεδομένων σε τυχαιοποιημένες μελέτες και σε πιλοτικές βάσεις καταγραφής καρκίνων του πεπτικού συστήματος της Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος (ΕΜΚΑΠΕΣ).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ