Η επικινδυνότητα των χημικών παραγώγων του πετρελαίου που χρησιμοποιούμε ευρέως στην καθημερινότητά μας, είναι γνωστή. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι στις συσκευασίες οικιακών προϊόντων καθαρισμού και φυτοφαρμάκων, αλλά και σε μπογιές, κόλλες, μελάνια εκτυπωτών, διαφόρων σπρέι, αρωματικών, κ.ο.κ. υπάρχει σχετική προειδοποίηση για χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό “Science” υποδεικνύει, όμως, ότι τα πετροχημικά είναι πολύ περισσότερο επιβλαβή απ’ ότι πιστεύαμε.
Μια επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον χημικό Μπράιαν ΜακΝτόναλντ της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, υποστηρίζει πως η ρυπογόνος δράση των πετροχημικών “ανταγωνίζεται” πλέον τις εξατμίσεις των οχημάτων ως κυριότερη αιτία ρύπανσης της ατμόσφαιρας!
Οι ερευνητές διαπίστωσαν χαρακτηριστικά πως οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα των οργανικών πτητικών ουσιών (VOCs) από καταναλωτικά και βιομηχανικά χημικά προϊόντα (αντιδρώντας με άλλες ουσίες) ενδέχεται να είναι διπλάσιες σε σχέση με εκείνες από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, με καταστροφικές συνέπειες για το όζον. Ταυτόχρονα, τα μικροσκοπικά σωματίδια (γνωστά ως ΡΜ2,5) που εκλύονται διεισδύουν στους πνεύμονες αυξάνοντας τον κίνδυνο για παθήσεις των πνευμόνων, του καρδιαγγειακού συστήματος κ.λπ.
«Καθώς οι μεταφορές γίνονται όλο και πιο καθαρές, οι άλλες πηγές ρύπανσης γίνονται ολοένα σημαντικότερες. Τα πράγματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή μας μπορούν να ρυπάνουν τον αέρα» δήλωσε ο ΜακΝτόναλντ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα καύσιμα απ’ ότι χημικές ουσίες παράγωγες του πετρελαίου (περίπου 15 φορές πιο πολλά καύσιμα με βάση το βάρος). Στις ΗΠΑ, όμως, οι εκπομπές οργανικών πτητικών ουσιών από καταναλωτικά και βιομηχανικά χημικά προϊόντα, είναι στην πραγματικότητα 2πλάσιες έως 3πλάσιες απ’ αυτές που εκτιμώνταν έως τώρα. Κατά συνέπεια, καταλήγει η έρευνα, οι δύο πηγές ρύπανσης (οχήματα και χημικά) εμφανίζουν πλέον μια εικόνα “ισοπαλίας” (50-50 και όχι 75-25 υπέρ των οχημάτων).
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ