Το πρώτο μωρό, που γεννήθηκε μετά από μεταμόσχευση μήτρας από αποθανόντα δότη, είναι γεγονός. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία και το περιστατικό δημοσιεύτηκε αναλυτικά στο τελευταίο τεύχος του ιατρικού περιοδικού The Lancet.
Προηγουμένως, έχουν πραγματοποιηθεί άλλες 10 μεταμοσχεύσεις μήτρας από νεκρούς δότες στις ΗΠΑ, την Τσεχία και την Τουρκία, αλλά αυτή είναι η πρώτη περίπτωση, που έχει ως αποτέλεσμα τη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Ο πρώτος τοκετός μετά από μεταμόσχευση μήτρας από ζώντα δότη πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία τον Σεπτέμβριο του 2013 και δημοσιεύθηκε επίσης στο The Lancet. Συνολικά, έχουν υπάρξει 39 διαδικασίες αυτού του είδους, που οδήγησαν σε 11 γεννήσεις μέχρι σήμερα!
Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι μεταμοσχεύσεις μήτρας από νεκρούς δότες είναι εφικτές και μπορούν να δώσουν λύση στις γυναίκες με στειρότητα της μήτρας, χωρίς την ανάγκη για ζωντανούς δότες. Πάντως, τα αποτελέσματα και οι συνέπειες της δωρεάς οργάνων από ζωντανούς και νεκρούς δότες δεν έχουν ακόμη συγκριθεί και οι τεχνικές χειρουργικής και ανοσοκαταστολής θα βελτιστοποιηθούν στο μέλλον.
Η υπογονιμότητα επηρεάζει το 10-15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας. Επίσης, μία στις 500 γυναίκες έχει ανωμαλίες της μήτρας λόγω συγγενών ανωμαλιών ή δυσμορφιών, υστερεκτομής ή λοίμωξης. Πριν την εμφάνιση των μεταμοσχεύσεων μήτρας, οι μόνες διαθέσιμες επιλογές για ένα ζευγάρι, στο οποίο η γυναίκα είχε στειρότητα μήτρας, για να αποκτήσουν παιδί ήταν είτε η υιοθεσία είτε η χρήση παρένθετης μητέρας.
Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο λήπτης της μήτρας ήταν μια 32χρονη γυναίκα που γεννήθηκε χωρίς μήτρα ως αποτέλεσμα του συνδρόμου Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH). Είχε έναν κύκλο in vitro γονιμοποίησης (IVF) 4 μήνες πριν από τη μεταμόσχευση, με αποτέλεσμα να κρυοσυντηρηθούν 8 γονιμοποιημένα ωάρια.
Η δότρια ήταν 45 ετών και πέθανε από υποαραχνοειδή αιμορραγία (ένας τύπος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου που αφορούσε αιμορραγία στην επιφάνεια του εγκεφάλου). Η μήτρα απομακρύνθηκε από τη δότρια και στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκε στην 32χρονη με μία χειρουργική επέμβαση που διήρκησε 10,5 ώρες.
Μετά την επέμβαση, η ασθενής παρέμεινε στην εντατική για 2 ημέρες και μετά για 6 ημέρες σε έναν εξειδικευμένο θάλαμο μεταμόσχευσης. Έλαβε 5 φάρμακα ανοσοκαταστολής, καθώς και αντιμικροβιακά, θεραπεία κατά της θρόμβωσης αίματος και ασπιρίνη. Η ανοσοκαταστολή συνεχίστηκε και εκτός του νοσοκομείου μέχρι τη γέννηση.
Πέντε μήνες μετά τη μεταμόσχευση, η μήτρα δεν έδειξε σημάδια απόρριψης, οι υπερηχογραφικές εξετάσεις δεν έδειξαν ανωμαλίες και η λήπτρια είχε τακτική εμμηνόρροια. Τα γονιμοποιημένα ωάρια εμφυτεύθηκαν μετά από 7 μήνες. Δέκα ημέρες μετά την εμφύτευση, επιβεβαιώθηκε η κύηση.
Η μη επεμβατική προγεννητική εξέταση πραγματοποιήθηκε στις 10 εβδομάδες της κύησης, παρουσιάζοντας ένα φυσιολογικό έμβρυο και οι υπέρηχοι στις 12 και στις 20 εβδομάδες δεν έδειξαν κάποια ανωμαλία. Δεν υπήρχαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός από μια νεφρική λοίμωξη στις 32 εβδομάδες, η οποία αντιμετωπίστηκε με αντιβιοτικά στο νοσοκομείο.
Το κοριτσάκι γεννήθηκε με καισαρική τομή σε 35 εβδομάδες και τρεις ημέρες και ζύγιζε 2.550 γραμμάτια. Η μεταμοσχευμένη μήτρα απομακρύνθηκε κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής χωρίς ανωμαλίες. Σε ηλικία 7 μηνών και 20 ημερών (όταν γράφτηκε το άρθρο στο Lancet), το μωρό συνέχισε να θηλάζει και ζύγιζε 7,2kg.
«Η χρήση αποθανόντων δοτών θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία και τα αποτελέσματά μας παρέχουν απόδειξη της ιδέας για μια νέα επιλογή στις γυναίκες με στειρότητα της μήτρας», λέει ο Δρ Dani Ejzenberg, από το Νοσοκομείο das Clínicas, Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ