Η πρώτη παγκοσμίως μελέτη πρόκλησης για τον νέο ιό θα ξεκινήσει στη Βρετανία. Η μελέτη θα αφορά την έκθεση υγιών εθελοντών στον νέο ιό και εκτιμάται ότι μπορεί να επιταχύνει τις μελέτες εμβολίων κατά του ιού, αλλά και να συμβάλει, ώστε τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν τελικά, να είναι πιο αποτελεσματικά.
Η μελέτη θα υλοποιηθεί με κρατική χρηματοδότηση από την εταιρεία hVIVO, το Imperial College London και το Royal Free Hospital και αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Οι ερευνητές θα επικεντρωθούν στον προσδιορισμό της μικρότερης ποσότητας του κοροναϊού που απαιτείται για να προκαλέσει την COVID-19 σε έως και 90 εθελοντές ηλικίας 18 έως 30 ετών. Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί σε ειδική μονάδα του Royal Free Hospital στο Λονδίνο.
Βέβαια, μέχρι τον Ιανουάριο είναι πιθανό να υπάρχουν ήδη διαθέσιμα ένα ή δύο εμβόλια. Συνεπώς, η μελέτη δεν μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση τους. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα εμβόλια που ακόμη είναι σε πιο πρώιμο στάδιο και άρα η μελέτη πρόκλησης μπορεί να χρησιμεύσει σε εκείνα.
Τα τελευταία 50 χρόνια, μελέτες πρόκλησης έχουν πραγματοποιηθεί με ασφάλεια σε δεκάδες χιλιάδες ενήλικες εθελοντές κατόπιν συναίνεσης, υπό την εποπτεία των επιτροπών δεοντολογίας. Τέτοιες μελέτες βοήθησαν πρόσφατα την επιτάχυνση ανάπτυξης εμβολίων κατά του τυφοειδούς και της χολέρας , και για τον προσδιορισμό συσχετισμών ανοσολογικής προστασίας έναντι της γρίπης. Ωστόσο, έχουν τεθεί πολλά ηθικά ζητήματα και ενστάσεις.
Πάντως, κι άλλες ερευνητικές ομάδες εξετάζουν επίσης μελέτες πρόκλησης. Το Βέλγιο επένδυσε 20 εκατ. ευρώ σε μια εγκατάσταση για να πραγματοποιήσει μελέτες πρόκλησης στις αρχές της πανδημίας και στις ΗΠΑ το Colorado State University έχει σύμβαση με την αμερικανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη στελεχών SARS-CoV-2 που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μελέτες πρόκλησης σε ανθρώπους.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ