Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου ματιού σε άνθρωπο, ένα επίτευγμα που χαιρετίστηκε ως σημαντική ανακάλυψη, παρόλο που ο ασθενής δεν έχει ανακτήσει την όρασή του. Η επέμβαση αυτής της μεταμόσχευσης θεωρείται ορόσημο καθώς μπορεί σε συνεργασία με άλλες ερευνητικές ομάδες που αναπτύσσουν τρόπους σύνδεσης των νευρικών δικτύων του εγκεφάλου με τα μάτια να διασφαλιστεί η αποκατάσταση της όρασης.
Στους έξι μήνες από τη χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας μερικής μεταμόσχευσης προσώπου, το μεταμοσχευμένο μάτι έχει δείξει σημαντικά σημάδια υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καλά λειτουργικών αιμοφόρων αγγείων και ενός πολλά υποσχόμενου αμφιβληστροειδούς, σύμφωνα με τη χειρουργική ομάδα του NYU Langone Health. «Και μόνο το γεγονός ότι μεταμοσχεύσαμε ένα μάτι είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, κάτι που επί αιώνες σκεφτόμασταν, αλλά δεν έχει γίνει ποτέ», δήλωσε ο δρ Eduardo Rodriguez, επικεφαλής της ομάδας στο πρακτορείο Reuters. Μέχρι τώρα, οι γιατροί ήταν σε θέση να μεταμοσχεύσουν μόνο τον κερατοειδή, το διαφανές μπροστινό στρώμα του ματιού.
Ο λήπτης του ματιού ονομάζεται Aaron James και είναι 46χρονος βετεράνος του στρατού από το Αρκάνσας, ο οποίος επέζησε από ένα εργατικό ατύχημα καθώς τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης που του κατέστρεψε την αριστερή πλευρά του. Αρχικά, οι γιατροί σχεδίαζαν απλώς να συμπεριλάβουν τον βολβό του ματιού ως μέρος της μεταμόσχευσης προσώπου για αισθητικούς λόγους. Η αποκατάσταση της όρασης είναι ο δεύτερος στόχος, το πρώτο ζητούμενο ήταν να εκτελεσθεί η τεχνική επέμβαση. Επί του παρόντος, το μεταμοσχευμένο μάτι δεν επικοινωνεί με τον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου.
Για να ενθαρρύνουν την επούλωση της σύνδεσης μεταξύ του οπτικού νεύρου του δότη και του λήπτη, οι χειρουργοί συνέλεξαν ώριμα βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών του δότη και τα εισήγαγαν στο οπτικό νεύρο κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης, ελπίζοντας ότι θα αντικαθιστούσαν τα κατεστραμμένα κύτταρα και θα προστάτευαν το νεύρο.
Αξίζει να αναφερθεί πως άλλες ερευνητικές ομάδες στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα επιχειρούν να αναπτύξουν τρόπους σύνδεσης των νευρικών δικτύων του εγκεφάλου με τα μάτια χωρίς όραση μέσω της εισαγωγής ηλεκτροδίων προκειμένου να καταστεί δυνατή η όραση. Η συνεργασία μαζί τους ίσως επέφερε ένα ακόμη βήμα προόδου σύμφωνα με τον γιατρό, ο οποίος ήδη δηλώνει ευχαριστημένος με το στάδιο της επέμβασης που έχει επιτευχθεί.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ