Μία γυναίκα στην Ιαπωνία υποβλήθηκε στην πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση κερατοειδή χιτώνα, ο οποίος προέρχεται από βλαστοκύτταρα. Σύμφωνα με τους γιατρούς της, η όρασή της έχει βελτιωθεί μετά τη μεταμόσχευση.
Η άτυχη γυναίκα πάσχει από μια ασθένεια, στην οποία χάνονται τα βλαστικά κύτταρα που επισκευάζουν τον κερατοειδή – ένα διαφανές στρώμα που καλύπτει και προστατεύει το μάτι. Η κατάσταση καθιστά την όραση θολή και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
Σήμερα οι άνθρωποι με κατεστραμμένους ή νοσούντες κερατοειδείς αντιμετωπίζονται γενικά χρησιμοποιώντας ιστούς από νεκρούς δότες, αλλά υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής για τέτοιους ιστούς στην Ιαπωνία.
Έτσι, οι γιατροί από το πανεπιστήμιο της Οζάκα της Ιαπωνίας, με επικεφαλής το χειρουργό οφθαλμίατρο Kohji Nishida, δημιούργησαν νέο κερατοειδή με επαναπρογραμματισμό ειδικών κυττάρων (iPS), που πήραν από το δέρμα ενήλικου δέρματος. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να μετασχηματιστούν σε άλλους τύπους, όπως κύτταρα κερατοειδούς.
Η Ιαπωνία πρωτοπορεί στην έγκριση της κλινικής χρήσης των κυττάρων iPS, τα οποία ανακαλύφθηκαν από τον βιολόγο βλαστικών κυττάρων Shinya Yamanaka στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, ο οποίος κέρδισε βραβείο Νόμπελ για το έργο αυτό. Ιάπωνες γιατροί έχουν επίσης χρησιμοποιήσει κύτταρα iPS για τη θεραπεία της βλάβης του νωτιαίου μυελού, της νόσου του Parkinson και μιας άλλης ασθένειας των ματιών.
Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας έδωσε την άδεια Nishida να δοκιμάσει τη νέα διαδικασία συνολικά σε τέσσερα άτομα. Η ομάδα του σχεδιάζει την επόμενη μεταμόσχευση για αργότερα ενός του 2019 και ελπίζει η όλη διαδικασία να ενταχθεί στην κλινική πράξη σε πέντε χρόνια.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ