Για πρώτη φορά διεθνώς οι μπύρες της ζυθοποιίας ΝΗΣΟΣ πιστοποιήθηκαν ότι η σύσταση τους είναι προς όφελος της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας. Μάλιστα, ο αυστηρός έλεγχός τους έδειξε ότι η βιοδραστικότητά τους προσεγγίζει εκείνη, που έχει το κόκκινο κρασί!
Ειδικότερα, 5 μπύρες ΝΗΣΟΣ έλαβαν το νέο Ευρωπαϊκό Σήμα πιστοποίησης ποιότητας AFQ, που έχει αναπτύξει η εταιρεία FOODOXYS. Πρόκειται για ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων με βάση την βιοδραστικότητα της σύστασης τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά αξιολογήθηκαν 24 μπύρες της Ελληνικής Αγοράς. Η χαμηλότερη βαθμολογία που μετρήθηκε είναι 9/20, ενώ ο Μέσος Όρος της βαθμολογίας είναι 12/20. Από την άλλη, οι 5 μπύρες ΝΗΣΟΣ απέσπασαν ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες:
Η FOODOXYS ( www.foodoxys.com) είναι μία spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία δραστηριοποιείται στην μελέτη της διατροφικής ευεξίας. Η επιστημονική της ομάδα αποτελείται από διακεκριμένους ερευνητές με πολυετή εμπειρία στο χώρο της βιοχημείας της διατροφής και του ανθρώπινου μεταβολισμού, με επικεφαλής τον Καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας κ. Δημήτρη Κουρέτα.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε σε ειδική εκδήλωση από τον κ. Κουρέτα και τον κ. Αλέξανδρο Κουρή, Ιδρυτή και Ιδιοκτήτη της ΝΗΣΟΣ. “Το πρότυπο AFQ της FOODOXYS μας αποδεικνύει ότι όλες οι μπύρες δεν είναι ίδιες. Η ΝΗΣΟΣ σήμερα πρώτη ολοκληρώνει επιτυχώς την πιστοποίηση AFQ για την υψηλή βιοδραστικότητα της σύστασης των ζύθων μας. Παρότι η μπύρα είναι το δημοφιλέστερο αλκοολούχο ποτό στον Κόσμο και στην Ελλάδα, οι προσδοκίες μας από την κατανάλωση της είναι – αδίκως – πολύ περιορισμένες”, τόνισε ο κ. Κουρής.
Από την πλευρά του ο κ. Κουρέτας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις μπύρες ΝΗΣΟΣ μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες παράγονται ως υποπροϊόντα στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Με τη δράση αυτή, η μέτρια κατανάλωση τους δύναται να ασκεί προστατευτική δράση έναντι ποικίλων παθολογικών καταστάσεων”.
Όπως ανέφερε ακόμη, “η εγχώρια ζυθοποιία έχει τζίρο περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ η εγχώρια παραγωγή οίνου έχει τζίρο σχεδόν 350 εκατ.. Η βιολογική αξία του ζύθου στην ανθρώπινη υγεία δεν έχει ούτε συζητηθεί, ούτε εξηγηθεί, ούτε μελετηθεί στο βαθμό που έχει γίνει με τον οίνο. Ανάλογα με την διαδικασία παραγωγής και τις πρώτες ύλες η μπύρα μπορεί να περιέχει πλούτο αντιοξειδωτικών ενώσεων που προσδίδουν πλεονεκτήματα για την υγεία. Οι φαινόλες και οι μελανοϊδίνες είναι τα κύρια συστατικά στα οποία οφείλεται η αντιοξειδωτική δράση της μπύρας. Ταυτόχρονα, η μπύρα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αιθανόλη, ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του οίνου που περιέχει σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά αλκοόλ”.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ