Για πρώτη φορά επετεύχθη χειρουργική επέμβαση σε έντερο από ρομπότ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στον μαλακό ιστό ενός εντέρου χοίρου από ομάδα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.
Πρόκειται για το νέο ρομποτικό σύστημα Smart Tissue Autonomous Robot (STAR), το οποίο δοκίμασε μια πολύ λεπτή χειρουργική επέμβαση. Το εγχείρημα της ανακοίνωσε η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Άλεξ Κρίγκερ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics».
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έχουν τη δυνατότητα να «αυτοματοποιήσουν μία από τις πιο ευαίσθητες και λεπτές εργασίες στη χειρουργική», σύμφωνα με τον καθηγητή Κρίγκερ, ο οποίος αναφέρθηκε στην επανασύνδεση των δύο άκρων ενός εντέρου. Μέχρι τώρα το ρομποτικό σύστημα STAR χειρούργησε τέσσερα ζώα διασφαλίζοντας «σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από τους ανθρώπους που κάνουν την ίδια διαδικασία», κατά τα λεγόμενα του καθηγητή Κρίγκερ.
Ειδικότερα, με επετεύχθη η αναστόμωση του εντέρου, μια από τις δυσκολότερες γαστρεντερολογικές επεμβάσεις που προαπαιτεί εξαιρετική ακρίβεια επαναλαμβανόμενων κινήσεων για να γίνει εφικτή η σύνδεση των δύο άκρων ενός εντέρου. Ολέθριο μπορεί να αποβεί το παραμικρό τρέμουλο ή λάθος του χεριού του χειρουργού για τον ασθενή.
Ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει στην περίπτωση ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης στον μαλακό ιστό εξαιτίας της απρόβλεπτης φύσης της. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ικανότητα αναπροσαρμογής με ταχείες κινήσεις, ανάλογα με τις δυσκολίες που προκύπτουν.
Στα πλεονεκτήματα του ρομποτικού συστήματος STAR περιλαμβάνεται η αυξημένη δυνατότητα αυτονομίας και η εξελιγμένη χειρουργική ακριβείας. Συγκεκριμένα, ένα νέο σύστημα ελέγχου διασφαλίζει την αναπροσαρμογή των ρομποτικών κινήσεων σε πραγματικό χρόνο, όπως θα έκανε ένας άνθρωπος χειρουργός. Την διαδικασία υποστηρίζει ένα νέο τρισδιάστατο ενδοσκόπιο με βελτιωμένη μηχανική όραση καθώς και ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, με τα οποία καθοδηγείται το ρομποτικό σύστημα. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Κρίγκερ, με το εν λόγω ρομποτικό σύστημα εξασφαλίζεται πρώτη φορά η δυνατότητα σχεδιασμού, προσαρμογής και εκτέλεσης χειρουργικής επέμβασης, σε μαλακό ιστό χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ