Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη (Pfizer Center for Digital Innovation – CDI) ένωσε τις δυνάμεις του με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Το πρώτο εγχείρημα αφορά λογισμικό που θα απαντά ερωτήματα επαγγελματιών υγείας και ασθενών.
Η «συμμαχία» εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής σύμπραξής του με σημαντικούς φορείς έρευνας και καινοτομίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας. Η πρώτη στρατηγική συνεργασία του CDI στο χώρο της έρευνας και καινοτομίας με το οικοσύστημα καινοτομίας αποβλέπει στη σύνδεση της αγοράς και της έρευνας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Στο πνεύμα αυτό θα πραγματοποιηθούν έργα έρευνας και καινοτομίας, στην κατεύθυνση βελτίωσης και παρουσίασης των παραγόμενων ερευνητικών αποτελεσμάτων. Στόχευση αποτελεί και η αξιοποίησή τους σε καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την αναβάθμιση των ζωών των ασθενών.
Πρώτο κοινό βήμα με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ θα είναι η ανάπτυξη ενός λογισμικού με τη μορφή ευφυούς πράκτορα, ο οποίος θα διενεργεί διάλογο και θα απαντά σε ερωτήματα επαγγελματιών υγείας και ασθενών. Για την υλοποίησή του θα ενταχθούν τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP: Natural Language Processing) και μηχανικής μάθησης. Επιδίωξη είναι να γίνονται κατανοητά τα ερωτήματα και να λαμβάνονται κατάλληλες απαντήσεις. Την πανδημική περίοδο η κάλυψη της ανάγκης τέτοιων ερωτημάτων κατέστη επιτακτική. Προσδοκία αποτελεί η έγκυρη ενημέρωση και η επικοινωνία με ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.
Προβάδισμα δίνει το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας στη προώθηση συνεργασιών με το οικοσύστημα, σύμφωνα με τον Nico Gariboldi, επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας. «Το ΕΚΕΤΑ αποτελεί ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας με σταθερό προσανατολισμό στην καινοτομία και ιδιαίτερα αξιόλογο έργο. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, σηματοδοτεί την αρχή μιας δημιουργικής συνεργασίας με σημαντικό αντίκτυπο τόσο για τη Pfizer και το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας όσο και για το ΕΚΕΤΑ μέσω κοινών έργων, που έχουν πάντα τον ασθενή στο επίκεντρο» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ.Gariboldi.
Στην αποκόμιση οφέλους από την έρευνα έδωσε έμφαση η Αναστασία Ματωνάκη, Sr. Manager, Ecosystem and Open Innovation, τονίζοντας ότι «η συνεργασία του Pfizer CDI με το ΕΚΕΤΑ αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής μας που εστιάζει στην αξιοποίηση της έρευνας και στην ανοιχτή καινοτομία».
Στην παραγωγή καινοτομίας προς όφελος της κοινωνίας εστίασε ο Δημήτριος Τζοβάρας, Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, επισημαίνοντας ότι «με την παρούσα συνεργασία, επιτελείται ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους του ερευνητικού κέντρου: η συμβολή του στην παροχή λύσεων, που αποφέρουν πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες».
Στην ευκαιρία ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών ψηφιακής υγείας για εφαρμογές με υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο αναφέρθηκε ο Ιωάννης Κομπατσιάρης, Διευθυντής ΙΠΤΗΛ σημειώνοντας «τα οφέλη είναι πολλαπλά καθώς επιτυγχάνεται αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, αλλά και η δυνατότητα ενασχόλησης των Ερευνητών με σύγχρονες προκλήσεις και πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της βιομηχανίας».