Πολύ θετικά είναι τα αποτελέσματα του φαρμάκου Lemtrada (αλεμτουζουμάμπη), που αφορά την πολλαπλή σκλήρυνση. Η θεραπεία ανακόπτει πλήρως την εξέλιξη της νόσου στο 50% των ασθενών και είναι η πρώτη, που σε μερικούς ασθενείς, αναστρέφει τις βλάβες!
Αυτό επισήμανε ο Αμερικανός Δρ. Christopher LaGanke, μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας, οι εργασίες του οποίου λήγουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ο Δρ. LaGanke συμμετείχε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του φαρμάκου, ήταν ο πρώτος γιατρός που το χορήγησε στις ΗΠΑ μετά την έγκρισή του και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει τη θεραπεία σε περισσότερους από 700 ασθενείς.
Ο Δρ. LaGanke συμμετείχε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του φαρμάκου, ήταν ο πρώτος γιατρός που το χορήγησε στις ΗΠΑ μετά την έγκρισή του και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει τη θεραπεία σε περισσότερους από 700 ασθενείς.
Ο διακεκριμένος στον τομέα του Αμερικανικός γιατρός είχε την ευκαιρία να μοιραστεί με τους Έλληνες γιατρούς την βαθιά του εμπειρία με τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων συναδέλφων αλλά και δημοσιογράφων τόσο για την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με Lemtrada (αλεμτουζουμάμπη).
Όπως ανέφερε, σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα σε ασθενείς, που αφορούν έως και 7 χρόνια. Φαίνεται, λοιπόν, ότι στο 50% των ασθενών ανακόπτεται πλήρως η εξέλιξη της νόσου και σε μερικούς ασθενείς έχουμε ακόμη και αναστροφή των βλαβών!
Βασική καινοτομία της θεραπείας είναι ο τρόπος χορήγησής της: Δίδεται ενδοφλεβίως σε 2 ετήσιες συνεδρίες. Στην πρώτη, χορηγείται για 5 συνεχόμενες ημέρες, ενώ η δεύτερη συνεδρία πραγματοποιείται 12 μήνες αργότερα, για 3 συνεχόμενες ημέρες.
Η θεραπεία ενδείκνυται μόνο για ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS) με ενεργή νόσο, που ορίζεται από τα κλινικά ή απεικονιστικά ευρήματα. Υπολογίζεται ότι το 85% των ασθενών που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση διαγιγνώσκονται με αυτή τη μορφή.
«Είναι αλήθεια ότι η αλεμτουζουμάμπη δεν χορηγείται ως πρώτης γραμμής θεραπεία, όμως τα στοιχεία από χιλιάδες πλέον ασθενείς δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς χορηγηθεί, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να σταματήσουμε πλήρως την εξέλιξή της. Στην περίπτωση, πάντως, που έχουμε εξέλιξη της νόσου μετά από μερικά χρόνια, θα συνιστούσα ξεκάθαρα μία ακόμη συνεδρία», επεσήμανε.
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας με αλεμτουζουμάμπη είναι αυτές που σχετίζονται με την ίδια την έγχυση (εξάνθημα, κεφαλαλγία, πυρεξία, κνίδωση, κνησμός) και λοιμώξεις (ρινοφαρυγγίτιδα, λοίμωξη του ουροποιητικού και του ανώτερου αναπνευστικού, στοματικός έρπητας, γρίπη). Υπάρχουν όμως και άλλες πιο σπάνιες, αλλά σοβαρές, που περιλαμβάνουν την αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα (ITP), θυρεοειδικές διαταραχές ή ακόμη πιο σπάνια, κάποιες νεφροπάθειες.
Σοβαρές λοιμώξεις εκδηλώθηκαν στο 2,7% των ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με LEMTRADA συγκρινόμενο με 1% των ασθενών που έλαβαν την κλασική θεραπεία με Rebif (ιντερφερόνη βήτα-1a) σε ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές. Οι σοβαρές λοιμώξεις στην ομάδα του LEMTRADA περιλάμβαναν: σκωληκοειδίτιδα, γαστρεντερίτιδα, πνευμονία, έρπητα ζωστήρα και οδοντικές λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις είχαν κατά κανόνα τη συνήθη διάρκεια και υποχώρησαν μετά από συμβατική αγωγή.
Όσον αφορά το μέλλον, ο Δρ. LaGanke εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας ότι «στόχος μας είναι αφού καταφέρουμε να σταματήσουμε την εξέλιξη της νόσου, να προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε τις βλάβες, που αυτή έχει ήδη προκαλέσει. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν 7-8 φαρμακευτικές ουσίες, που βρίσκονται σε ανάπτυξη, αλλά αν πετύχουν θα είναι διαθέσιμα την επόμενη δεκαετία».
Περίπου 2 εκατ. άνθρωποι πάσχουν παγκοσμίως από πολλαπλή σκλήρυνση. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 10.000 ασθενείς. Κανένα περιστατικό της νόσου δεν μοιάζει με άλλο με τη σοβαρότητα, την εξέλιξη και τα συμπτώματα σε κάθε άτομο να μην είναι δυνατόν να προβλεφθούν. Έτσι, η επιλογή της κατάλληλης αγωγής χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ