Του Χρήστου Καζάση,
εμβιομηχανικού, συμβούλου επιχειρήσεων
Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης βομβαρδίζεται όλο και περισσότερο με νέο ιατρικό εξοπλισμό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού, ώστε να παρέχεται ποιοτική φροντίδα και να μειώνεται το κόστος.
Η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης, είτε τα εργαστήρια, είτε οι κλινικές ή τα νοσοκομεία, χρησιμοποιούν ένα μεγάλο εύρος εξειδικευμένου εξοπλισμού, συσκευών, υλικών, αντιδραστηρίων και φαρμάκων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
Όταν τα νοσοκομεία πρέπει να αντιμετωπίζουν συνεχώς τις αυξημένες απαιτήσεις της ιατρικής και τις ανάγκες των ασθενών, την έλλειψη προσωπικού και το αυξανόμενο κόστος, η αποτελεσματική διαχείριση του εξοπλισμού τελικά καθίσταται ζωτική. Η αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού δεν παρέχει μόνο υψηλής ποιότητας φροντίδα των ασθενών αλλά και εξοικονομεί κόστος. Με απλά λόγια, τα νοσοκομεία πρέπει να παρέχουν υψηλής ποιότητας φροντίδα χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους με μειωμένο κόστος.
Είναι σημαντικό, ενώ μειώνεται το κόστος, η ποιότητα της φροντίδας δεν πρέπει να διακυβεύεται. Τα νοσοκομεία και τα συστήματα υγείας όλων των μεγεθών μπορούν να ωφεληθούν από τους παράγοντες που συνιστούν την ολική διαχείριση του ιατρικού εξοπλισμού, όπως απόκτηση, διάχυση, αξιοποίηση, αντικατάσταση. Μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική τους αποτελεσματικότητα και απόδοση, την ποιότητα της φροντίδας, τη ροή εργασίας και την παραγωγικότητα, διατηρώντας την αποδοτικότητα του εξοπλισμού τους.
Θέματα διαχείρισης εξοπλισμού
1. Η αύξηση του αριθμού των ιατρικών συσκευών Καθώς η τεχνολογία εξελλίσεται, γίνεται πιο στενά ενσωματωμένη στη φροντίδα των ασθενών. Αυτός είναι ο λόγος που παρατηρείτε εκθετική αύξηση των ιατρικών συσκευών στα νοσοκομεία. Το 1995, υπήρχαν 8 συσκευές ανά κρεβάτι, ενώ το 2010 υπήρχαν 14. Σήμερα ο αριθμός αυτός φθάνει τις 18.
Μια τέτοια αύξηση των ιατρικών συσκευών έρχεται με πρόσθετες απαιτήσεις κόστους και διατήρησης της ποιοτικής φροντίδας. Παράλληλα, η ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού ιατρικού εξοπλισμού έχει επιπτώσεις στο κόστος συντήρησης και επισκευής, στην εκπαίδευση των χρηστών και στην αντικατάσταση – με αντίστοιχες επιπτώσεις στον προϋπολογισμό ενός νοσοκομείου.
Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι ενώ στα νοσοκομεία υπάρχουν χιλιάδες ιατρικά μηχανήματα, το ποσοστό χρησιμοποίησης κυμαίνεται μεταξύ 32-38%. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία ξοδεύουν εκατομμύρια κάθε χρόνο, σε εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιείται σωστά.
2. Νοσοκομειακές λοιμώξεις και ποιοτική φροντίδα Το νοσοκομείο θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει ποιοτική περίθαλψη στους ασθενείς του. Οι ασθενείς θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν θεραπεία και φροντίδα χωρίς να αναπτύσσουν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Είναι γνωστό ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αντιστοιχούν σε περίπου 1.7 εκατομμύρια μολύνσεις και σε 99.000 θανάτους στις Ην. Πολιτείες. Είναι επίσης τεκμηριωμένο ότι ο ιατρικός εξοπλισμός συμβάλει στην ανάπτυξη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Η αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού συμβάλει στην πρόληψη των ενδονοσομειακών λοιμώξεων. Παράδειγμα πρόληψης της εξάπλωσης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, κοινώς γνωστής ως ασθένεια των τρελών αγελάδων στην Αγγλία. Όταν τα χειρουργικά εργαλεία εντοπίστηκαν σωστά και αποστειρώθηκαν έγκαιρα και σωστά, συνέβαλε στην αποτροπή χρήσης μολυσμένων εργαλείων με άλλους ασθενείς. Η πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου είχε αρχίσει πραγματικά με τη σωστή διαχείριση του εξοπλισμού.
3. Βελτίωση της συνολικής ροής εργασίας Ο ιατρικός εξοπλισμός και συσκευές πρέπει να συντηρούνται τακτικά ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία, έτσι ώστε να είναι έτοιμος να χρησιμοποιηθεί. Η καταγραφή, η επιθεώρηση, η συντήρηση, η αντικατάσταση αποτελούν σημαντικά δεδομένα για την βελτιωμένη της ροής εργασίας στο νοσοκομείο.
4. Βελτίωση της παραγωγικότητας Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν συνδέουν την απόκτηση ιατρικού εξοπλισμού με τις ανάγκες του νοσοκομείου ή την χρήση του. Τα νοσοκομεία συνήθως τείνουν να έχουν περίπου 25% περισσότερες συσκευές από αυτές που χρησιμοποιούνται οπουδήποτε αλλού. Ως αποτέλεσμα, ο πρώτος αντίκτυπος στην παραγωγικότητα προέρχεται από τον ίδιο τον εξοπλισμό όταν δεν χρησιμοποιείται επαρκώς.
Στα νοσοκομεία, δεν είναι πολύ ασυνήθιστο να βρούμε εξοπλισμό που δεν έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από ένα μήνα. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι ο εξοπλισμός βρίσκεται κάπου παρατημένος, ξεχασμένος, αντί να βρίσκεται στη σωστή θέση και σε σωστή λειτουργική κατάσταση. Έχει μετρήσει κανένας πόσο χρόνο χρειάζεται το νοσηλευτικό προσωπικό να εντοπίσει τον εξοπλισμό;
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ