Με σύνθημα «Κινήσου ενάντια στη θρόμβωση» θα υλοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης έως το 2025 με στόχο την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θρόμβων αίματος. Η μειωμένη κινητικότητα αυξάνει τον κίνδυνο πήξης του αίματος επιδρώντας στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα.
Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης θα διασφαλίσει τη μείωση των θανάτων από θρόμβωση και τη σημαντική ελάττωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής παγκοσμίως, όπως τονίστηκε σε Συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το Ι.Μ.Ε.Θ.Α., με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου). Τη τελευταία δεκαετία η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης εορτάζεται με την επιστημονική αρωγή 19 Επιστημονικών Εταιρειών που σχετίζονται με τη θρόμβωση.
Εκτιμάται πως το 60% των φλεβικών θρόμβων προκύπτει κατά τη διάρκεια ή μετά τη νοσηλεία, με αποτέλεσμα οι θρόμβοι που συνδέονται με νοσηλεία αποτελούν κύρια αιτία θανάτου στο νοσοκομείο, ενώ θα μπορούσε να έχουν προληφθεί. Ακόμη στη θρόμβωση, οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το οξύ καρδιακό έμφραγμα, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (ΦΘΝ).
Στο τρόπο ζωής με μειωμένη κινητικότητα αποδίδει ο καρδιολόγος, αντιπρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α. Δημήτρης Ρίχτερ, το πρόβλημα, προσθέτοντας μεταξύ άλλων «Το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια και σε όλες σχεδόν τις εποχές το χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής του ήταν η λίγη τροφή και η άσκηση. Ελλείψει αμαξιών οι άνθρωποι περπατούσαν κάθε μέρα χιλιόμετρα για να μετακινηθούν και η τροφή ήταν ένα αγαθό που δεν ανευρισκόταν υποχρεωτικά κάθε ημέρα. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση όμως το σκηνικό άλλαξε δραματικά». Μάλιστα ο καρδιολόγος προειδοποίησε «Αν δεν αλλάξουμε αυτή τη πορεία, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, η θρόμβωση και ως συνέπεια τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα συνεχίσουν να είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία θανάτου».
Ειδικότερα για την πρόληψη υποστήριξέ ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, πρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α Μιλτιάδης Ματσάγκας, ότι «η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με μείωση του σωματικού βάρους, τροποποίηση της διατροφής μας (μείωση λιπαρών και εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής), αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας (π.χ. περπάτημα κάθε ημέρα), θα μας προφυλάξουν σημαντικά από την θρόμβωση σε πολλές περιπτώσεις. Ας ενημερωθούμε λοιπόν σωστά για την θρόμβωση για να μην την φοβόμαστε!»
Στις συσσωρευτικές προσπάθειες της τελευταίας δεκαετίας σε παγκόσμιο επίπεδο που έσωσαν αμέτρητες ζωές και έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με θρόμβωση, στάθηκε ο ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μέλος του Δ.Σ του Ι.Μ.Ε.Θ.Α. Αλέξανδρος Τσελέπης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ