Επιτέλους και μία καλή είδηση στην υγεία: Η κατανάλωση σοκολάτας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στο European Journal of Preventive Cardiology, που εκδίδει Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC).
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η σοκολάτα βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Chayakrit Krittanawong από το Baylor College of Medicine από το Τέξας των ΗΠΑ. «Στο παρελθόν, κλινικές μελέτες είχαν δείξει ότι η σοκολάτα είναι ευεργετική τόσο για την αρτηριακή πίεση όσο και για την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων», συνέχισε. «Θέλαμε να δούμε αν επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία, που τροφοδοτούν την καρδιά (τις στεφανιαίες αρτηρίες) ή όχι. Και αν ναι, είναι ωφέλιμο ή επιβλαβές;».
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συνδυασμένη ανάλυση μελετών από τις τελευταίες 5 δεκαετίες και εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και της στεφανιαίας νόσου (απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών). Η ανάλυση περιλάμβανε 6 μελέτες με συνολικά 336.289 συμμετέχοντες, που ανέφεραν την κατανάλωση σοκολάτας.
Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης σχεδόν εννέα ετών, 14.043 συμμετέχοντες ανέπτυξαν στεφανιαία νόσο και 4.677 είχαν καρδιακή προσβολή. Σε σύγκριση με την κατανάλωση σοκολάτας λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, η κατανάλωση σοκολάτας περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με 8% μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Ο Δρ Krittanawong ανέφερε ότι «η σοκολάτα περιέχει υγιή θρεπτικά συστατικά όπως φλαβονοειδή, μεθυλοξανθίνες, πολυφαινόλες και στεατικό οξύ που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να αυξήσει την καλή χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή HDL χοληστερόλη)».
Σημείωσε ότι η μελέτη δεν εξέτασε εάν κάποιος συγκεκριμένος τύπος σοκολάτας είναι πιο ευεργετικός και εάν υπάρχει ένα ιδανικό μέγεθος μερίδας. «Η σοκολάτα φαίνεται πολλά υποσχόμενη για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί πόση και τι είδους σοκολάτα θα μπορούσε να συνιστάται», είπε.
Παρόλο που δεν είναι σαφές πόση σοκολάτα είναι είναι η καλύτερη για την καρδιά, ο Δρ Krittanawong προειδοποίησε για την υπερβολική κατανάλωση: Οι μέτριες ποσότητες σοκολάτας φαίνεται να προστατεύουν τις στεφανιαίες αρτηρίες, αλλά είναι πιθανό ότι μεγάλες ποσότητες να μην το κάνουν. Οι θερμίδες, η ζάχαρη, το γάλα και το λίπος σε προϊόντα, που διατίθενται στο εμπόριο πρέπει να ληφθούν υπόψη, ιδιαίτερα σε διαβητικούς και παχύσαρκους».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ