Η μέτρια και υψηλής έντασης σωματική άσκηση δεν επιβραδύνει τη μείωση της γνωστικής βλάβης στα ηλικιωμένα άτομα με άνοια, όπως έδειξε νέα έρευνα.
Αν και το πρόγραμμα άσκησης βελτίωσε τη φυσική κατάσταση, δεν μπορεί να συνιστάται ως θεραπευτική επιλογή για τη γνωστική εξασθένιση της άνοιας, λένε οι ερευνητές. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The British Medical Journal (https://tinyurl.com/y7l6fyvz).
Σχεδόν 47,5 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως έχουν άνοια και η άποψη ότι η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση έχει γίνει πολύ δημοφιλής. Ωστόσο, οι πρόσφατες έρευνες σε άτομα με άνοια κατέληξαν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα.
Έτσι, μια ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία αποφάσισε να εκτιμήσει την επίδραση ενός προγράμματος άσκησης με μέτρια έως υψηλή ένταση στην εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών σε άτομα με άνοια. Η μελέτη περιελάμβανε 494 άτομα με ήπια έως μέτρια άνοια (μέση ηλικία 77 ετών) που ζούσαν σε 15 διαφορετικές περιοχές της Αγγλίας. Η γενική κατάσταση υγείας αξιολογήθηκε στην αρχή της μελέτης και οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, είτε σε πρόγραμμα άσκησης είτε στη συνήθη περίθαλψη.
Το πρόγραμμα συνίστατο σε περιόδους άσκησης 60-90 λεπτών σε γυμναστήριο 2 φορές την εβδομάδα για 4 μήνες, καθώς και ασκήσεις στο σπίτι για μία επιπλέον ώρα κάθε εβδομάδα με συνεχή υποστήριξη. Η συμμόρφωση με την άσκηση ήταν καλή και οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν ξανά σε 6 και 12 μήνες.
Αφού έλαβαν υπόψη τους δυνητικά σημαντικούς παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γνωσιακή λειτουργία μειώθηκε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των 12 μηνών και στις δύο ομάδες. Η ομάδα άσκησης εμφάνισε βελτιωμένη φυσική κατάσταση βραχυπρόθεσμα, αλλά χειρότερη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, η μέση διαφορά ήταν μικρή και η κλινική σημασία ήταν αβέβαιη.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ορισμένους περιορισμούς της δοκιμής. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες και οι φροντιστές γνώριζαν σε ποια ομάδα βρίσκονταν και η περίοδος της άσκησης μπορεί να ήταν πολύ μικρή για να αποφέρει θετικά οφέλη.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι «αυτή η δοκιμή υποδηλώνει ότι τα άτομα με ήπια έως μέτρια άνοια μπορούν να συμμορφωθούν με μέτρια έως υψηλή ένταση αερόβια άσκηση και να βελτιώσουν την φυσική κατάσταση. Αυτά τα οφέλη, ωστόσο, δεν μεταφράζονται σε βελτιώσεις στην γνωστική εξασθένηση, τις δραστηριότητες στην καθημερινή ζωή, τη συμπεριφορά ή την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία. προσθέτουν. Επίσης, ενδέχεται ορισμένοι τύποι άσκησης να επιδεινώνουν τη γνωστική εξασθένηση».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ