Το σημαντικότερο από τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου είναι αυτό για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ευάγγελος Φραγκούλης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην συμβολή του προσωπικού ιατρού στην υλοποίηση του προγράμματος.
Το Υπουργείο Υγείας στοχεύει στην νούμερο ένα αίτια θνησιμότητας παγκοσμίως, επεσήμανε ο κ. Φραγκούλης μιλώντας στην ΕΡΤ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες που δεν έχουν εγκατεστημένη ήδη καρδιαγγειακή νόσο. Πρόκειται για το μαζικότερο από τα προγράμματα, αφού στοχεύει στον προσυμπτωματικό έλεγχο του μισό πληθυσμού καλύπτοντας ηλικιακές ομάδες 30-70 ετών.
Την συμβολή του προσωπικού γιατρού, υπενθύμισε ο Γενικός Ιατρός, υπενθυμίζοντας ότι προσφέρει την ιατρική εξέταση που ακολουθεί τις εργαστηριακές εξετάσεις, προσδιορίζει την Αρτηριακή Πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, τον δείκτη μάζας σώματος, το αν υπάρχει κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου. Ο ιατρός, συνδυάζοντας τα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να προσδιορίζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για τον κάθε ασθενή, την πιθανότητα εμφάνισης θανατηφόρου καρδιαγγειακού επεισοδίου τα επόμενα 10 έτη.
Ο κ. Φραγκούλης περιέγραψε ότι αναλόγως του προσδιορισμένου κινδύνου προχωρά σε συστάσεις προς τους ασθενείς, αλλά και σε θεραπευτικές αγωγές . Προσδοκία είναι η μείωση του κίνδυνου, ρυθμίζοντας τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Ασθενείς υψηλού κινδύνου παραπέμπονται αυτόματα στο επόμενο στάδιο του προγράμματος, σε καρδιολόγους για καρδιολογική εξέταση. Με νόημα σημείωσε ο γιατρός ότι πολλά από τα καρδιαγγειακά επεισόδια συμβαίνουν αιφνίδια, καθώς οι προδιαθεσικές καταστάσεις τους- υπέρταση, δυσλιπιδιαμία, κλπ μπορεί να μην έχουν κανένα προειδοποιητικό μήνυμα.
Ο γιατρός απαρίθμησε τα θετικά του προγράμματος:
– για πρώτη φορά οι Προσωπικοί Ιατροί λειτουργούν ως εκτελεστικοί βραχίονες ενός δομημένου προγράμματος δημόσιας υγείας και επιτυγχάνεται η ζητούμενη διασύνδεση ΠΦΥ-ΔΥ.
– το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως ατμομηχανή για τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και σύντομα θα έχουμε διαθέσιμα δεδομένα υγείας για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, που θα μας βοηθήσουν να ασκήσουμε πολιτική υγείας βασισμένη σε δεδομένα.
Ο ασθενής στο παράδειγμα αξιολογήθηκε ως υψηλού κινδύνου, που δεν το γνώριζε και έλαβε ήδη άγωγη υπολιπιδαιμική, καθώς και συμβουλευτική για διακοπή του καπνίσματος.