Τις διαχρονικές αστοχίες της φαρμακευτικής πολιτικής, το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές εταιρείες φαρμάκου αλλά και τις προτάσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για τη φαρμακευτική πολιτική, παρουσίασε από το βήμα του 9ου Pharma & Health Conference, ο διευθυντής επιστημονικών θεμάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Μάρκος Ολλανδέζος.
Ο κ. Ολλανδέζος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες των απαραίτητων παρεμβάσεων στο πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής με στόχο την διασφάλιση της λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς, την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία αλλά και την αξιοποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ολλανδέζος έκανε λόγο για δικαιότερο επιμερισμό των επιστροφών (clawback), μέσω του επιμερισμού του ενιαίου κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκων (οn patent, φάρμακα Ν.3816, υπόλοιπη απροστάτευτη αγορά).
Είναι ενδεικτικό πως από 9,5% το 2012 το ποσοστό clawback εκτινάχθηκε το 2017 στο 31,4%. Βασικό απόνερο της αύξησης αυτής, η απόσυρση θεραπειών στενεύοντας τα όποια όρια ανταγωνιστικότητας. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε αναστολή των επενδύσεων, των εξαγωγών και των ορίων R&D, αλλά και σε εκτίναξη του «brain drain».
Οριζόντια στρέβλωση αποτελεί, κατά τον κ. Ολλανδέζο και ο επιμερισμός του clawback σε όλους, αν και τα γενόσημα είναι μοχλός μείωσης της δαπάνης και κατ’επέκταση είναι τα αδικημένα από την εφαρμογή του clawback. Όπως εξήγησε, η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται από τα νέα φάρμακα.
Ως προς το θέμα της τιμολόγησης, ο κ. Ολλανδέζος τόνισε την ανάγκη να τεθούν ελάχιστα όρια ανατιμολόγησης για την διασφάλιση της κυκλοφορίας των παλαιότερων καταξιωμένων φαρμάκων που σήμερα αποδεκατίζονται λόγω του συνδυασμού των υπερβολικών μειώσεων τιμών και των δυσβάστακτων υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών. Ο εκπρόσωπος της ΠΕΦ υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη υιοθέτησης συνοπτικών διαδικασιών για την ταχεία ένταξη των γενοσήμων σε καθεστώς αποζημίωσης καθώς και του καθορισμού ξεκάθαρων κανόνων για την αξιολόγηση των προϊόντων οριακής καινοτομίας, τα οποία αναπτύσσονται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ