Με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών Υγεία,ς η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη παρουσίασε σε ένα κείμενο 100 σελίδων στον πρωθυπουργό με συστάσεις για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Η Επιτροπή πρότεινε έξι έργα, δίνοντας έμφαση στη συλλογή και διακυβέρνηση των δεδομένων και την ίδρυση ενός κέντρου αριστείας για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα τεθεί ένα πρωτοποριακό ρυθμιστικό – λειτουργικό πλαίσιο και το κατάλληλο έδαφος για να «ανθίσει» η διεπιστημονική καινοτόμα έρευνα. Στα έργα εντάσσεται και η ανάπτυξη μιας κεντρικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας ΤΝ για τη διδασκαλία, τη μάθηση και τη διαδικτυακή συνεργασία. Με τον τρόπο αυτό θα ευδοκιμήσει η ενθάρρυνση της ανάπτυξης οικοσυστημάτων ΤΝ γύρω από δεδομένα, υπολογιστικούς πόρους και ευκαιρίες για επενδύσεις και εκπαίδευση, όπως είναι για παράδειγμα η συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τη δημιουργία AI Factory. Στο εγχείρημα περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός χώρου δεδομένων για την ελληνική γλώσσα, που θα προωθήσει την αξιοποίηση ελληνικών κειμένων και έργων πολιτισμού από τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται σήμερα από την Τ. Εκτιμάται ότι θα συμβάλλει τόσο στην ακριβέστερη ενσωμάτωση αυτών των πληροφοριών στην εκπαίδευση της ΤΝ όσο και στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας. Ακόμη σχεδιάζεται η εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου forum για την ηθική της ΤΝ και ενός παγκόσμιου παρατηρητηρίου για την ΤΝ στη δημοκρατική διαδικασία.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην οργάνωση και την ανάπτυξη απτού σχεδιασμού για την υλοποίηση της στρατηγικής, τη προτεραιοποίηση των προτάσεών της Επιτροπής αλλά και τον συνδυασμό τους με συναφείς δράσεις που ήδη είναι σε εξέλιξη, όπως είναι προγράμματα εκπαίδευσης. Οι προτάσεις είναι ρεαλιστικές, ενώ η υλοποίησή τους αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μια «άλλη πίστα» από τον ψηφιακό μετασχηματισμό υποστήριξε ο καθηγητής τονίζοντας ότι χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ του κράτους, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα. Η Επιτροπή ήδη έχει χαρτογραφήσει ευκαιρίες εφαρμογής της στη χώρα και προτείνονται προγράμματα. Κάποια από αυτά άρχισαν να υλοποιούνται.
Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής: Κίμων Δρακόπουλος Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Βάσω Κιντή, Γιώργος Παγουλάτος, Φερενίκη Παναγοπούλου, Τίμος Σελλής, Ανδρέας Σταυρόπουλος, John Tasioulas, Χαράλαμπος Τσέκερης και Ιωάννης Πήτας. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, οι Υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, οι Υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και Γιώργος Μυλωνάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής και ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ