Οι γυναίκες που ακολουθούν vegan διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προεκλαμψία και να γεννήσουν μωρά με χαμηλότερο βάρος γέννησης, σύμφωνα με μελέτη. H διαιτητική πρόσληψη της βιταμίνης Β12, της βιταμίνης D και του ασβεστίου ήταν χαμηλότερη μεταξύ εκείνων που τηρούσαν φυτική διατροφή.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica για φυτικές δίαιτες που περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές πρωτεΐνες, υγιή λίπη και ενυδάτωση. Οι ερευνητές έδωσαν ένα ερωτηματολόγιο σε 65.872 γυναίκες στο μέσο της εγκυμοσύνης, οι οποίες αυτοπροσδιορίζονταν ως παμφάγες, 666 ως χορτοφάγοι με ψάρια/πουλερικά, 183 ως λακτο/οβο χορτοφάγοι και 18 ως χορτοφάγοι.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών ήταν χαμηλότερη μεταξύ των λακτο/οβο χορτοφάγων (13,3%) και των χορτοφάγων (10,4%) από ό,τι στις παμφάγες συμμετέχουσες (15,4%). Επιπλέον, η κατανάλωση μικροθρεπτικών συστατικών ήταν χαμηλότερη μεταξύ των χορτοφάγων. Οι χορτοφάγες μητέρες εμφάνισαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης προεκλαμψίας και τα νεογέννητά τους ζύγιζαν κατά μέσο όρο 240 γραμμάρια λιγότερο.
Η Dr. Signe Hedegaard του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία εξήγησε ότι οι χορτοφάγοι και ιδιαίτερα οι vegan μητέρες είχαν σημαντικά χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών από ό,τι οι παμφάγοι, και για περίπου τις μισές από τις vegan συμμετέχουσες μας ήταν κάτω από την τρέχουσα σύσταση. Η κ. Hedegaard αποσαφήνισε «αυτό θα μπορούσε να είναι μια εύλογη εξήγηση για το χαμηλότερο βάρος γέννησης, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν μπορεί να συναχθεί από μια μελέτη παρατήρησης. Όσον αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, η διαιτητική πρόσληψη της βιταμίνης Β12, της βιταμίνης D και του ασβεστίου ήταν χαμηλότερη μεταξύ εκείνων που τηρούσαν φυτική διατροφή, αλλά όταν η πρόσληψη από τα συμπληρώματα διατροφής προστέθηκε στη διαιτητική συνεισφορά, η μέση πρόσληψη όλων των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών ήταν πολύ πάνω από τη συνιστώμενη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για τους περισσότερους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από τη διατροφή τους».
Άξιο λόγου είναι πως ο αριθμός των vegans που συμμετείχαν είναι πολύ μικρός και τα δεδομένα αυτά συλλέχθηκαν πριν από 20 χρόνια και μπορεί να αντανακλούν διαφορετικές συνήθειες σε σχέση με όσους ακολουθούν vegan δίαιτες σήμερα. Ωστόσο τα ευρήματά τους σχετικά με το χαμηλότερο βάρος γέννησης μεταξύ των βρεφών που γεννήθηκαν από μητέρες που τηρούν φυτικές δίαιτες συνάδουν με πιο πρόσφατες μελέτες.
Σημειώνεται ότι οι έγκυες γυναίκες που τηρούν χορτοφαγική και vegan διατροφή προσπαθούν να λάβουν επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών. Σύμφωνα με την Hedegaard σημείωσε ότι «Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της περιόδου του θηλασμού θα πρέπει να τους συμβουλεύουμε να έχουν επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών και να εξετάζουν τα κατάλληλα συμπληρώματα βιταμινών- ιδιαίτερα τη βιταμίνη D και τη βιταμίνη Β12. Μπορεί να συνιστάται η συμβουλή ενός διαιτολόγου, για εξατομικευμένη καθοδήγηση».
Άξιο λόγου είναι πως η Joy Cornthwaite, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με εξειδίκευση στη φροντίδα των γυναικών στο UTHealth Houston τόνισε ότι η προεκλαμψία έχει πολλές πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών του πλακούντα που ελέγχουν την υγεία των υφιστάμενων και των νεοσχηματιζόμενων αιμοφόρων αγγείων, της γενετικής, της ηλικίας κατά την εγκυμοσύνη, του ιστορικού χρόνιας υπέρτασης, της παχυσαρκίας ή/και των διατροφικών ελλείψεων.
Καθώς πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, η έρευνα αυτή δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιώδη συνάφεια, αλλά μάλλον μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της vegan διατροφής και της προεκλαμψίας ή του χαμηλότερου βάρους γέννησης. Συνεπώς, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αιτιώδης σχέση
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ