Τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D προστατεύουν από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του κρυολογήματος και της γρίπης. Αυτό τουλάχιστον έδειξε μεγάλη μελέτη που έγινε στη Βρετανία, αλλά μπορεί να έχει μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα, αφού σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, περίπου το 60% των Ελλήνων άνω των 65 ετών έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D!
Η μελέτη διενεργήθηκε από μία κοινοπραξία 25 ερευνητών από 21 οργανισμούς παγκοσμίως και χρηματοδοτήθηκε από το National Institute for Health Research της Βρετανίας και όχι από εταιρείες που διαθέτουν συμπληρώματα διατροφής. Επικεφαλής ήταν το πανεπιστήμιο Queen Mary University of London (QMUL) και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ).
Στην έρευνα έγινε ανάλυση δεδομένων για περίπου 11.000 άτομα, τα οποία συμμετείχαν σε 25 κλινικές δοκιμές, που έγιναν σε 14 χώρες, όπως ΗΠΑ, Βρετανία, Ινδία, Αφγανιστάν, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστραλία και Καναδάς. Ο καθηγητής Adrian Martineau, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, εξήγησε ότι:
«Αυτή η μεγάλη μελέτη παρέχει τα πρώτα, ισχυρά αποδεικτικά ότι η βιταμίνη D πράγματι προστατεύει από τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Η ανάλυσή μας είχε στόχο να διερευνήσουμε γιατί η βιταμίνη D λειτουργούσε σε μερικές μελέτες, αλλά όχι σε όλες. Το συμπέρασμά μας είναι ότι οι προστατευτικές επιδράσεις των συμπληρωμάτων είναι πιο ισχυρά σε εκείνου, που έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και όταν τα συμπληρώματα δίδονται κάθε μέρα ή σε εβδομαδιαία βάση και όχι σε αραιά χρονικά διαστήματα».
Η βιταμίνη D πιστεύεται ότι προστατεύει από τις αναπνευστικές λοιμώξεις, ενισχύοντας τα αντιμικροβιακά πεπτίδια – φυσικές αντιβιοτικές ουσίες – μέσα στους πνεύμονες. Τα αποτελέσματα της μελέτης συνάδουν με παρατηρήσεις ότι τα κρυολογήματα και η γρίπη είναι πιο συχνά το χειμώνα και την άνοιξη, όταν η βιταμίνη D είναι στα πιο χαμηλά επίπεδα. Επίσης, μπορεί να δίνει εξήγηση στο γιατί η βιταμίνη D προστατεύει από τις εξάρσεις του άσθματος, που επίσης πυροδοτούνται από αναπνευστικούς ιούς.
Τα αποτελέσματα της μελέτης επαναφέρουν το ζήτημα της ενίσχυσης των τροφίμων με χαμηλές δόσεις βιταμίνης D ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση του πληθυσμού, καθώς στη Βρετανία επικρατεί σημαντική έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης. Μήπως και στην Ελλάδα θα έπρεπε να το θέσουμε; Εδώ όμως ο κόσμος καίγεται με άλλα θέματα. Θα ασχοληθούμε με την προστασία της δημόσιας υγείας;
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ