Έτσι, κάνουν οι σοβαρές χώρες. Μελετούν και σχεδιάζουν, βασιζόμενες σε δεδομένα. Το βρετανικό ΕΣΥ παρήγγειλε 2 μεγάλες μελέτες, με σκοπό να εκτιμηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του συστήματος για τα επόμενα 15 χρόνια.
Ειδικότερα, το NHS Confederation ανέθεσε τη διενέργεια μίας μελέτης στο Institute for Fiscal Studies και άλλης μίας στο Health Foundation. Η πρώτη θα καταγράψει την τάση των δαπανών υγείας από το 2002 μέχρι και το 2032 και θα μελετήσει τρόπους βελτίωσης της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας, ενώ η δεύτερη θα αξιολογήσει την απόδοση του βρετανικού ΕΣΥ.
«Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι πιέσεις, που αντιμετωπίζει το σύστημα περίθαλψης γίνονται αφόρητες. Τώρα είναι η στιγμή για να έχουμε μία αντικειμενική ανάλυση των αναγκών μας τα επόμενα 10-15 χρόνια και να ξεκινήσουμε ένα διάλογο ως κοινωνία τι είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε και τι προσδοκούμε», ανέφερε ο επικεφαλής του NHS Confederation, Niall Dickson.
Πέρσι, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων συνέστησε να δημιουργηθεί μία ανεξάρτητη υπηρεσία για τη βιωσιμότητα του βρετανικού ΕΣΥ (Office for Health and Care Sustainability), με σκοπό να αναλάβει τη μελέτη των αναγκών του συστήματος τα επόμενα 15 χρόνια.
Η ίδια έκθεση κατέληξε ότι οι βασικές αρχές του βρετανικού ΕΣΥ παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή, παροχή πλήρους δωρεάν υπηρεσιών προς όλους από το Κράτος και χρηματοδότηση μόνο από τη γενική φορολογία. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίστηκε ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στον τρόπο παροχής υπηρεσιών, ώστε να καταστεί βιώσιμο το σημερινό μοντέλο και ενδεχομένως αύξηση της φορολογίας.
Τον Νοέμβριο, δημοσκόπηση που έκανε η κυβέρνηση (https://goo.gl/Cy5NhA) έδειξε ότι το 50% των ενηλίκων υποστηρίζει αύξηση της σχετικής φορολογίας κατά 1%, ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση στο NHS, ενώ 27% διαφωνούν και 15% είναι αναποφάσιστοι.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ