Ενώ εμείς βάζουμε εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στα νέα, καινοτόμα φάρμακα, στη Βρετανία ξεκινούν την εφαρμογή ειδικού προγράμματος, ώστε οι ασθενείς να αποκτούν πρόσβαση στις ενδεδειγμένες, νέες τεχνολογίες υγείας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Έτσι, από τον Απρίλιο ξεκινά το επονομαζόμενο Accelerated Access Pathway, ένα πρόγραμμα το οποίο θα επιτρέψει σε επιλεγμένες ιατρικές τεχνολογίες και θεραπείες να ξεκινούν μία διαδικασία, που θα επιτρέψει να είναι διαθέσιμες έως και 4 χρόνια νωρίτερα από ότι σήμερα!
Τα προϊόντα που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα θα καθορίζονται από ειδική ομάδα στελεχών, που θα ονομάζεται Accelerated Access Collaborative. Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο Σερ Andrew Witty, πρώην CEO της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline. Η ομάδα πρέπει να παίρνει υπόψη της ασθενείς, γιατρούς και τη φαρμακοβιομηχανία.
Σε αντιστάθμισμα, οι επιχειρήσεις υγείας αναμένεται να δίνουν προστιθέμενη αξία στους φορολογούμενους, μία μία νέα μονάδα με την ονομασία Strategic Commercial Unit, η οποία θα αναλάβει να πραγματοποιεί αποτελεσματικές συμφωνίες κόστους-αποτελεσματικότητας με τις φαρμακοβιομηχανίες. Στόχος είναι να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται για μία νέα θεραπεία να αξιολογηθεί και να αποζημιωθεί από το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS).
«Επιθυμώ η Βρετανία να γίνει το καλύτερο μέρος του κόσμου για να αναπτυχθούν νέα φάρμακα και τεχνολογίες υγείας – αλλά παρότι η καινοτομία υπάρχει εδώ, η υιοθέτησή της από το NHS μπορεί να είναι πολύ αργή», σημείωσε ο βρετανός υπουργός Υγείας Lord O’Shaughnessy.
Ακόμη, τόνισε ότι τα νέα μέτρα «θα ωφελήσουν όχι μόνο τους ασθενείς, βελτιώνοντας την πρόσβασή τους σε νέες καινοτόμες θεραπείες, αλλά θα διασφαλίσει τη μελλοντική συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις υγείας και το NHS, μετά το BREXIT, προς όφελος της βρετανικής οικονομίας, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας».
Από την πλευρά του ο CEO του The Institute of Cancer Research, καθηγητής Paul Workman, επισήμανε ότι «είναι πολύ ενοχλητικό για ερευνητές, γιατρούς και ασθενείς, όταν καινοτόμες, νέες θεραπείες για τον καρκίνο καθυστερούν χρόνια για να γίνουν διαθέσιμες στη Βρετανία, ενώ αναπτύχθηκαν από βρετανούς επιστήμονες. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε την έγκριση των πραγματικά καινοτόμων θεραπειών και να μειώσουμε τις υψηλές τιμές των νέων φαρμάκων».
Η πρωτοβουλία συνοδεύεται από ένα χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 86 εκατ. λίρες, το οποίο θα διασφαλίσει ότι τα πραγματικά καινοτόμα προϊόντα θα φθάσουν γρήγορα στους ασθενείς, που τα έχουν ανάγκη. Π.χ. 35 εκατ. για 4 χρόνια αφορούν την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ