Skip to content

Η υγιεινή διατροφή σύμμαχος κατά της COVID-19

Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut, καταδεικνύει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχό μας κατά του κορωνοϊού. Με απλά λόγια, βρέθηκε ότι έχουν υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ελαιόλαδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά από covid-19.

Τα αποτελέσματα της μελέτης συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (ΕΚΠΑ).

Στη μελέτη πήραν μέρος πάνω από 590.000 ενήλικες (ΗΠΑ – Βρετανία) μελέτη και καταγράφηκαν όσοι νόσησαν από COVID-19, η εικόνα των συμπτωμάτων τους καθώς και η σοβαρότητα της νόσησης, δηλαδή η ανάγκη για νοσηλεία σε νοσοκομείο και χρήση οξυγόνου.

Συμπληρώθηκε, επίσης, διατροφολογικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας. Οι ερευνητές κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες με βάση την ποιότητα της διατροφής και συγκεκριμένα την πρόσληψη φυτικών συστατικών, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ελαιόλαδο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σημειώθηκαν 31.815 τεκμηριωμένα κρούσματα με COVID-19. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που βρίσκονταν στο ανώτερο 25% της κατανάλωσης φυτικών τροφών είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 σε σύγκριση με αυτούς στο κατώτερο 25%. Ακόμη, όταν αρρώστησαν ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία ήταν 41% χαμηλότερος.

Η υγιεινή διατροφή δεν αποτελεί «μαγικό» ενισχυτικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος που θα αποτρέψει την COVID-19 λένε οι Έλληνες ιατροί. Κύριο όπλο είναι το εμβόλιο και απαιτείται μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία και συμμόρφωση με τα λοιπά μέτρα που προτείνονται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει και τέτοια ευεργετικά οφέλη, επιπρόσθετα στις ήδη γνωστές θετικές επιπτώσεις της σε ενδοκρινολογικά, καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα.

COVID-19Θάνος ΔημόπουλοςΘεοδώρα ΨαλτοπούλουΥγιεινή Διατροφή

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τηλεψυχιατρική μονάδα εγκαινιάστηκε στη Σύμη
Πού πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top