Την ανάγκη για δημιουργία post-covid ιατρείων στις νοσοκομειακές δομές επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Συμεών Μεταλλίδης, σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν συμπτώματα σε βάθος χρόνου και να χρειάζονται φροντίδα από διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες.
Χωρίς να υποβαθμίζει τον μείζονα ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο κ. Μεταλλίδης υπογράμμισε στα λεγόμενά του πως ο φόβος της εισαγωγής στα νοσοκομεία παρεμποδίζει τους ασθενείς να ζητήσουν έγκαιρα νοσοκομειακή φροντίδα. Εξίσου σημαντικό για την καλύτερη διαχείριση της νόσου είναι να λειτουργήσουν post-covid ιατρεία σε όλα τα νοσοκομεία, στα οποία θα λαμβάνουν υπηρεσίες οι ασθενείς από διαφορετικές ειδικότητες πολλών. Οι αναρρώσαντες μπορεί να έχουν συμπτώματα, όπως είναι δύσπνοια, αίσθημα κόπωσης, αναπνευστική ίνωση, διαταραχές στη γεύση και την όσφρηση για μεγάλο διάστημα, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη. Ο ίδιος παρότρυνε τους θεράποντες ιατρούς να καταγράφουν τις παρενέργειες των εμβολίων στην Κίτρινη Κάρτα του ΕΟΦ.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας διαβεβαίωσε για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τονίζοντας ότι πρόσφατες μεγάλες μελέτες επαληθεύουν την ασφάλεια των εμβολιασμών σε σχέση με την αναπαραγωγική λειτουργία. Για την αντιμετώπιση της επίθεσης του ιού ο κ. Τσίδρας υποστήριξε ότι η άμυνά μας θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από τα εμβόλια και θεραπευτικά σχήματα, τα οποία θα πρέπει να αναπτυχθούν και να χορηγούνται σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Ο κ. Τσιόδρας δεν δίσταζε να παραδεχθεί πως σημειώθηκαν πολλά λάθη στον χειρισμό ασθενών με Covid-19 στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα, μεταξύ αυτών η άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών και μεγάλων δόσεων κορτικοειδών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ