Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των γιατρών για την απόφαση της Αριστοτέλους να αναστείλει τη ρύθμιση για τις εξετάσεις των ειδικοτήτων. Ξεκαθαρίζουν όμως, ότι ο αγώνας συνεχίζεται.
Την εφαρμογή της ρύθμισης που προβλέπει τη βαθμολόγηση στον τίτλο ειδικότητας πάγωσε το Υπουργείο Υγείας, μετά τις έντονες ενστάσεις των φορέων εκπροσώπησης των γιατρών.
Μια πρώτη νίκη, χαρακτηρίζει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΕΚΑ), «την άταχτη υποχώρηση των υπουργών Υγείας», όπως αναφέρει. Στη συνάντηση αντιπροσωπείας ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ με τους υπουργούς Υγείας είχε φανεί, σύμφωνα με το Κίνημα, «πως οι υπουργοί στερούνται οποιουδήποτε σοβαρού επιχειρήματος για να υπερασπιστούν την αθλιότητα που νομοθέτησαν». Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκη φέρεται να αναφέρθηκε και στο θέμα της «αριστείας», στο οποίο το κυβερνών κόμμα εχει αντιδρασει σθεναρά, ενώ και οι δύο υπουργοί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι «ο νόμος έχει λάθη».
Εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ και αντιπροσωπείας ειδικευόμενων που συμμετείχαν στην συνάντηση αποδείχτηκε πλήρως και συντριπτικά η αναγκαιότητα κατάργησης (και φυσικά μη εφαρμογής ούτε μια φορά) της συγκεκριμένης ρύθμισης. Αποκρούστηκαν οι προσπάθειες τόσο παραπλάνησης με επίκληση άσχετων θεμάτων όσο και δυναμιτίσματος της συνάντησης με ύβρεις και χυδαιότητες. «Η στάση των εκπροσώπων όλων των παρατάξεων στο αίτημα κατάργησης της απαράδεκτης αντιδραστικής νομοθετικής ρύθμισης ήταν ενιαία, ομόφωνη και ομόθυμη», δσημειώνει το Κίνημα.
Ο αγώνας συνεχίζεται ξεκαθαρίζει η ΔΗΠΑΚ. Η παράταξη, βέβαια, κάνει λόγο για ύβρεις που εκτοξεύτηκαν ενάντια στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ και από τους δύο υπουργούς. «Ήταν ύβρεις ενάντια στη νέα γενιά των γιατρών», σημειώνεται με το ΔΗΠΑΚ να υπογραμμίζει ότι η τοποθέτηση του υπουργείου δεν απαντά στο μείζον θέμα της εκπαίδευσης και της ανεργίας των νέων γιατρών, ούτε στο brain drain που συνεχίζεται αμείωτο.
Τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολλά και μεγάλα:
Την ικανοποίησή του εκφράζει το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για την αναστολή εφαρμογής του νέου συστήματος βαθμολόγησης, ενώ κρίνει θετικά την πρόθεση να επανεξετάσει νομοθετικά το ζήτημα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο. Εκτιμά, δε, ότι «έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος για το σύνολο της εκπαίδευσης των νέων γιατρών».
Αντίστοιχα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζει την ικανοποίησή του, ζητώντας παράλληλα «την αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης και την καθιέρωση ενός αξιοκρατικού και δίκαιου συστήματος αξιολόγησης σύμφωνα με τα πρότυπα των υπολοίπων χωρών που έχουν προηγμένα συστήματα υγείας». Επιπλέον, ζητά να ξεκινήσει διάλογος για την αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης «μέσω ενός συστήματος που θα παρέχει εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προοπτικές που θα κρατήσουν στη χώρα μας το ιατρικό δυναμικό».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ