Αποφασισμένοι να μπλοκάρουν με κάθε τρόπο τις επικείμενες αλλαγές στην ιατρική νομοθεσία φαίνεται πως είναι μια σειρά Συλλόγων που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Την πρωτοβουλία των κινήσεων αυτών έχει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), ο οποίος συγκάλεσε σήμερα ευρεία σύσκεψη των ΙΣ της χώρας, με στόχο την ανάληψη συντονισμένων ενεργειών κατά του νομοσχεδίου, που έχει ήδη διανύσει το μισό δρόμο προς τη Βουλή, καθώς πέρασε από το στάδιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης.
Εξάλλου, οι αλλαγές στην ιατρική νομοθεσία ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ και των εκλεκτόρων του στον ΠΙΣ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα γραφεία του Συλλόγου. Κοινή διαπίστωση ότι αποτελεί ένα «δικτατορικό μόρφωμα», αποτέλεσμα της προσπάθειας του ΠΙΣ «να καταστεί παντοκράτωρ, αυταρχικός και μοναδικός ρυθμιστής των πάντων, μοναδικός συνομιλητής και χειροκροτητής των πολιτειακών αρχών».
Όπως επισήμαναν οι παριστάμενοι, είναι η πρώτη φορά που ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, αποκλείεται από τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εκφράσει και να παλέψει για τα δίκαια αιτήματα των ιατρών της Αθήνας. Ακόμη, δεν συμμετέχει πλέον στις συζητήσεις στη Βουλή, όπου μέχρι τώρα παρίστατο μαζί με τον ΠΙΣ, προασπιζόμενος τα δικαιώματα των μελών του και ισχυροποιώντας την εκπροσώπηση του ιατρικού σώματος απέναντι στην εκτελεστική εξουσία. Επίσης, γίνεται για πρώτη φορά ενεργοποίηση ενός αντιδημοκρατικού και παρωχημένου Βασιλικού Διατάγματος που προβλέπει ότι η επικοινωνία του ΙΣΑ με τους Φορείς θα γίνεται μέσω του ΠΙΣ, με αποτέλεσμα να πρέπει να μεσολαβήσουν μήνες προκειμένου να απαντηθούν ακόμα και απλά ερωτήματα που έθεσαν μέλη του ΙΣΑ.
«Οι ιατροί της Αθήνας ενώ αντιπροσωπεύουν το 40% του ιατρικού σώματος της χώρας έχουν μόλις το 8% στην εκπροσώπηση της ΓΣ του ΠΙΣ. Το ζήτημα της αναλογικότητας είναι το πρώτο πράγμα που θα ανέμενε κανείς μία δημοκρατική αρχή και μία αριστερή κυβέρνηση να επιδιώξει στα πλαίσια της μεταρρύθμισης» σχολιάζει ο ΙΣΑ αναφορικά με τις επίμαχες διατάξεις. Ζητά, παράλληλα, την τροποποίησή τους προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διεκδικήσει την καταβολή εισφορών στον ΠΙΣ ανάλογα με το ποσοστό εκπροσώπησής του.
«Μεταρρύθμιση χωρίς τη συναίνεση του ιατρικού κόσμου είναι καταδικασμένη να αποτύχει» διαμηνύει, διαβεβαιώνοντας ότι θα προασπίσει με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των μελών του. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΙΣΑ επιδιώκει μεταξύ άλλων την έκδοση ψηφίσματος με τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει, από κοινού με άλλους ΙΣ της χώρας, το οποίο και θα επιδώσει στο ΔΣ του ΠΙΣ.
Σταθερός στις απόψεις του ο ΠΙΣ
Των τροποποιήσεων του σχεδίου νόμου υπεραμύνεται για μία ακόμη φορά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), διαμέσου του προέδρου του, ο οποίος υπενθυμίζει ότι ήταν η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ (2014) που έλαβε τη σχετική απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία.
«Έκτοτε έχει κατ’ εξακολούθηση υποβληθεί αίτημα σε όλες τις κυβερνήσεις, τόσο από το Δ.Σ. όσο και από τη Γ.Σ. του Π.Ι.Σ., να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της νέας Ιατρικής Νομοθεσίας» συμπληρώνει ο Μιχάλης Βλασταράκος. Άλλωστε, υποστηρίζει, με το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν φιμώνονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι αλλά απεναντίας ενισχύεται η φωνή όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
«Σέβομαι τις όποιες απόψεις διατυπώνονται, αλλά πρώτος ως Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. οφείλω να υπερασπίζομαι τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Π.Ι.Σ., όπως η Γενική Συνέλευση που είναι το ανώτατο όργανο του Π.Ι.Σ., στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Παράλληλα, οφείλω να προασπίζω τα συμφέροντα του συνόλου των ιατρών της χώρας, είτε αυτοί ανήκουν σε μεγάλο, είτε σε μικρότερο Ιατρικό Σύλλογο» επισημαίνει καταλήγοντας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ