Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργείται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μία διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης πνευμονικής εμβολής. Πρόκειται για μία θανατηφόρα επιπλοκή της φλεβικής θρόμβωσης, που προσβάλλει ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Μόνο στις ΗΠΑ καταγράφονται 500-600.000 νέα περιστατικά, που οδηγούν σε 100.000 θανάτους ανά έτος. Στην Ελλάδα, με βάση τα διεθνή δεδομένα, αναμένουμε περίπου 15.000 νέα περιστατικά το χρόνο και άλλα 30.000 αδιάγνωστα!
Οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας ενθαρρύνουν τη δημιουργία διεπιστημονικών Ομάδων Αντιμετώπισης Πνευμονικής Εμβολής, που στοχεύουν στην πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες (συστηματική θρομβόλυση, θρομβόλυση με καθετήρα, διαδερμική θρομβεκτομή, χειρουργική θρομβεκτομή, ECMO κλπ).
Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, και για πρώτη φορά στη χώρα μας, δημιουργήθηκε πρόσφατα μία τέτοια διεπιστημονική ομάδα, η οποία έχει πιστοποιηθεί από τoν Αμερικανικό Οργανισμό PERT Consortium. Το Ιατρικό Αθηνών αποτελεί πλέον ένα από τα 5 πιστοποιημένα κέντρα της Ευρώπης και στοχεύει να αποτελέσει κέντρο αναφοράς στην αντιμετώπιση της οξείας πνευμονικής εμβολής.
Η πρώτη συνάντηση της ομάδας οργανώθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής ΕΚΠΑ κ. Χρήστο Λιάπη και τον Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Pittsburgh των ΗΠΑ κ. Ευθύμιο Αυγερινό. Στην οργανωτική συνάντηση συμμετείχαν πνευμονολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι, αιματολόγοι, εντατικολόγοι, αιματολόγοι, αγγειοχειρουργοί, καρδιοχειρουργοί και επεμβατικοί ακτινολόγοι.
Η θνητότητα από πνευμονική εμβολή είναι αρκετά υψηλή:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ