Η σχετική έρευνα, μολονότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε ποντίκια, βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και είναι πιθανόν να χρειαστεί τουλάχιστον μία 10ετία μέχρι να υπάρξει κάποιο νέο φάρμακο. Ωστόσο, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, είναι η πρώτη φορά που μια χημική ουσία που λαμβάνεται από το στόμα να φθάνει στον εγκέφαλο και να σταματά πλήρως μια νευροεκφυλιστική πάθηση.
Οι ερευνητές της Μονάδας Τοξικολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (MRC) της Βρετανίας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζιοβάνα Μαλούτσι του πανεπιστημίου του Λέστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», εστίασαν την προσοχή τους στη ρίζα όλων των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, στις αφύσικου σχήματος πρωτεΐνες που προσκολλώνται μεταξύ τους και σχηματίζουν συσσωματώσεις (πλάκες) στον εγκέφαλο, με συνέπεια τον θάνατο των νευρικών κυττάρων.
Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε ποντίκια με τη νόσο των πριονίων. Πέντε εβδομάδες μετά τη θεραπεία, τα πειραματόζωα δεν εμφάνιζαν συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης και μειωμένα αντανακλαστικά. Επίσης, έζησαν περισσότερα από άλλα ποντίκια με την ασθένεια, που δεν είχαν πάρει το ίδιο πειραματικό φάρμακο με την κωδική ονομασία GSK2606414, το οποίο έχει αναπτύξει η φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline.
«Αυτή είναι η πρώτη πειστική αναφορά ότι ένα μικρό φάρμακο σταματά την προϊούσα καταστροφή των νευρώνων στον εγκέφαλο», σχολίασε ο καθηγητής Χημείας Ρότζερ Μόρις του King’s College του Λονδίνου. «Αν και η έρευνα έγινε σε ποντίκια, όχι σε ανθρώπους, ενώ αφορά τη νόσο των πριονίων και όχι το Αλτσχάιμερ, επειδή είναι παρόμοιος ο τρόπος που πεθαίνουν οι νευρώνες σε αυτές τις δύο ασθένειες, αυτό το εύρημα, υποπτεύομαι, θα κριθεί από την ιστορία ως ένα σημείο καμπής στην έρευνα για φάρμακα που θα σταματήσουν τη νόσο» πρόσθεσε.

«Ιατρικό ορόσημο» για θεραπεία Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την κατανάλωση τροφών στο πασχαλινό τραπέζι
Ο εμβολιασμός για την COVID-19 μείωσε τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια
ΠΙΣ: Οι ιατροί να μένουν στο ΕΣΥ μετά τα 67 τους έτη χωρίς διοικητικά και διευθυντικά καθήκοντα
Γεωργιάδης: Σταματούν οι πληρωμές σε εργαστήρια που δεν “ανεβάζουν” τις εξετάσεις
ΕΟΠΥΥ: Επιτρεπόμενα όρια δαπανών του έτους 2025 για ιατροτεχνολογικά και συμπληρώματα
Σοβαροί κίνδυνοι από τη λήψη του PLAQUENIL
Comments (0)