Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν τα προβλήματα των νοσοκομείων της περιοχής της 6ης ΥΠΕ σε συνάντηση μελών του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, με τον διοικητή της ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη. Ένα από τα πιο καυτά ζητήματα είναι αυτό της ανεπάρκειας παθολόγων στο Νοσοκομείο Πύργου.
Η ανεπάρκεια προσωπικού στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου του Πύργου επιφέρει αρνητικές συνέπειες σε όλες τις βαθμίδες των υγειονομικών δομών της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα κατέρρευσε ο μοναδικός παθολόγος, που εξυπηρετούσε ανελιπώς τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής από την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας. Από τους δυο παθολόγους του νοσοκομείου ο ένας έλαβε τετράμηνη άδεια ανατροφής . Σε εκείνη την περίπτωση τον γιατρό αντικατέστησε παθολόγος από την Πάτρα.
Με αυτό το δεδομένο οι εκπρόσωποι των γιατρών ζήτησαν να χαρακτηρισθεί το Νοσοκομείο του Πύργου ως άγονο, προκειμένου να δοθούν κίνητρα προς τους ενδιαφερόμενους ιατρούς και να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Στο πνεύμα αυτό κατατέθηκε πρόταση επίλυσης του ζητήματος, αξιοποιώντας το ιατρικό δυναμικό του Νομού Ηλείας. Ωστόσο, κατά της ένταξης του νοσοκομείου Πύργου σε περιοχή με ειδικό καθεστώς λόγω των άγονων προκηρύξεων για παθολόγους έχει ταχθεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κ. Γκάγκα μέσω του νομοσχεδίου θα προσφερθούν κίνητρα στους γιατρούς και θα καλυφθούν τα κενά.
Με προσδοκία την ικανοποίηση των αναγκών, αλλά όχι σε βάρος των ιατρών, θίχτηκε το ζήτημα υπερ-εφημέρευσης που προκαλεί πρόσθετα φορολογικά βάρη στους νοσοκομειακούς ιατρούς. Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας πρότεινε την αντιμετώπιση της φορολόγησης των εφημεριών ως «αυτοτελώς» φορολογούμενα ποσά, ώστε να μην αποτρέπονται οι γιατροί να παρέχουν πρόσθετες υπηρεσίες πέρα του ωραρίου τους. Όσο για την αναγνώριση του έργου τους, οι νοσοκομειακοί ιατροί θα έπρεπε να λαμβάνουν αξιοπρεπείς αμοιβές, σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ. Γι’ αυτό οι γιατροί ζητούν οι πληρωμές των εφημεριών των καταβάλλονται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς καθυστερήσεις.
Στοχεύοντας στην κεντρική διαχείριση των προβλημάτων, ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας ζητά στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο να τοποθετηθεί άμεσα διοικητής και να εγκατασταθεί ταχύτερα ο μαγνητικός τομογράφος. Ακόμη σε τροχιά επίλυσης πρέπει να τεθεί, σύμφωνα με τους γιατρούς της Πάτρας, η έλλειψη γιατρών του παιδο-αναισθησιολογικού τμήματος και η αντικατάσταση παιδοχειρουργού που συνταξιοδοτείται. Στον άξονα της εύρυθμης λειτουργίας πρέπει να καλυφθούν τα κενά στις παθολογικές κλινικές και των δυο νοσοκομείων καθώς και οι θέσεις των επικουρικών γιατρών. Ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας ζητά να ανασταλεί η εφαρμογή των άρθρων 7 και 10 του νέου νόμου για τα νοσοκομεία της χώρας και το Υπουργείο Υγείας να συζητήσεις το θέμα εκ νέου με τον ΠΙΣ και Ιατρικούς Συλλόγους. Από την μεριά του ο διοικητής της ΥΠΕ έδειξε να συμφωνεί με τις προτάσεις του ΙΣΠ. Από την μεριά τους ο κ. Καρβέλης διαβεβαίωσε ότι έχει ήδη μεριμνήσει για τις προκηρύξεις των παθολόγων του ΠΓΝΠ και έχει δρομολογήσει τα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν από την μεριά των γιατρών. Όσο για το αίτημα των γιατρών σχετικά με τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου του ΕΣΥ, ο διοικητής δήλωσε ότι θα λάβει ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ