Καθολική πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία χωρίς διακρίσεις ζήτησαν οι σύλλογοι ασθενών που συμμετείχαν στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο ασθενών που οργανώθηκε από την World Patient Alliance στην Ρώμη. Έμφαση δόθηκε στη συνεργασία των ασθενών με την ιατρική κοινότητα, το δικαίωμα στην τελική απόφαση για τη θεραπεία και στην έγκυρη ενημέρωση.
Στο συνέδριο συμμετείχε και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, που είναι μέλος της World Patients Alliance, με την Γενική Γραμματέα του ΔΣ κα Νάντια Μάλλιου. Κατά των διακρίσεων με βάση την ηλικία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την εθνικότητα, το εισόδημα, την κατάσταση υγείας, την εκπαίδευση, τη γεωγραφική θέση, το νομικό καθεστώς ή άλλους παρόμοιους παράγοντες, τάχθηκαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο. Στο τραπέζι του διαλόγου βρέθηκαν οι αλλαγές και οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες για καθολική κάλυψη υγείας, το παγκόσμιο κίνημα για την ασφάλεια των ασθενών, η παγκόσμια ετοιμότητα σε επείγουσες περιπτώσεις υγειονομικής περίθαλψης κ.ά. Αιτήματα των συλλόγων είναι:
- Πρόσβαση για όλους σε υγειονομική περίθαλψη που περιλαμβάνει έγκαιρες, αποτελεσματικές, προσιτές, βέλτιστες και καινοτόμες θεραπείες για την κατάστασή του.
- Συνεργασία ασθενών και παρόχων υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλίσουν ότι οι ατομικές ειδικές ανάγκες υγείας του ασθενούς και τα επιθυμητά αποτελέσματα υγείας είναι το επίκεντρο όλων των αποφάσεων υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών, συναισθηματικών, ψυχο-κοινωνικών και οικονομικών πτυχών.
- Επιλογές υγειονομικής κάλυψης που τους παρέχουν υγειονομική περίθαλψη προστατεύοντάς τους ταυτόχρονα από οικονομικές δυσκολίες.
- Υποστήριξη και ενθάρρυνση ασθενών να εκφράσουν τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τις προτιμήσεις τους, ενώ θα πρέπει να τους παρέχεται η ευκαιρία να έχουν φωνή στη λήψη αποφάσεων για τις θεραπείες τους
- Παροχή θεραπειών που να είναι ασφαλείς, υψηλής ποιότητας και να παρακολουθούνται κατάλληλα.
- Οι ασθενείς θα πρέπει να εκπαιδεύονται με κατανοητούς και προσβάσιμους τρόπους σχετικά με την κατάστασή τους και τις θεραπευτικές επιλογές τους. Πρέπει να τους παρέχονται πληροφορίες απλές, σχετικές και περιεκτικές.
- Οι ασθενείς θα πρέπει να συμμετέχουν και να συνεργάζονται με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την παροχή και την πρόσβαση σε ασφαλή, ποιοτική και οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη.
- Οι ασθενείς θα πρέπει να υποστηρίζονται και να τους παρέχεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων σχετικά με την υγειονομική τους περίθαλψη.
Με αφορμή την πανδημία επεσήμανε ο πρόεδρος της World Patients Alliance, Andrew Spiegel, Esq επεσήμανε ότι «η εστίαση στην ασφάλεια και τη φροντίδα των ασθενών δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική». Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκτελεστικός Διευθυντής της World Patient Alliance, Hussain Jafri υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η κοινότητα των ασθενών έχει αποδειχθεί ηγετική δύναμη στην προώθηση λύσεων σε περιόδους άνευ προηγουμένου προκλήσεων και κρίσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης».