«Δίχτυ προστασίας» ζητά να δημιουργηθεί η Ένωση Ασθενών Ελλάδας από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Ειδική μέριμνα αιτείται η ένωση τόσο σε επίπεδο υπεύθυνης πληροφόρησης όσο και για την προφύλαξη των χρόνιων ασθενών και των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες έναντι της πιθανής επιδημίας κοροναϊού.
Συγκεκριμένα, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας συνιστά την επέκταση των ειδικών μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες που ανήγγειλε ο Ε.Ο.Δ.Υ..
Για παράδειγμα η κατάργηση του επισκεπτηρίου σε χρόνιους ασθενείς στα νοσοκομεία και η διακοπή λειτουργίας των Κ.Α.Π.Η., θα πρέπει να διευρυνθούν, σύμφωνα με την ένωση.
Με στόχο τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καταθέτει στους αρμόδιους φορείς προς εξέταση τις ακόλουθες προτάσεις:
- Δυνατότητα απουσίας από την εργασία χωρίς χρέωση κανονικής ή αναρρωτικής άδειας, σε συνάρτηση με την εξάπλωση της επιδημίας και τη βαρύτητα της χρόνιας πάθησης του ασθενούς.
- Εργασία από το σπίτι ή σε θέση που δεν απαιτεί αλληλεπίδραση με το κοινό, στα επαγγέλματα που παρέχουν τέτοια δυνατότητα.
- Διαχείριση της ροής των ασθενών σε μονάδες υγείας ,όπως είναι τα νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την αποφυγή συνωστισμού.
- Συνταγογράφηση και εκτέλεση εξάμηνων συνταγών για τη φαρμακευτική αγωγή χρόνιων ασθενών, προκειμένου να περιοριστεί η προσέλευσή τους σε υγειονομικές μονάδες.
- Διασφάλιση της πρόσβασης σε προληπτικά μέσα ,όπως είναι τα αντισηπτικά και οι μάσκες.
Επισταμένη ενημέρωση των ευπαθών ομάδων αιτείται η Ένωση Ασθενών Ελλάδας από τον Ε.Ο.Δ.Υ. με την έκδοση ειδικών οδηγιών. Αναλυτικά, θέτουν το θέμα πληροφόρησης σχετικά με τα ειδικά μέτρα που θα πρέπει να λάβουν, επιπλέον από τις συστάσεις για το γενικό πληθυσμό.
Η μέριμνα αυτή θα πρέπει να αφορά τις εξής ομάδες:
- Ηλικιωμένα άτομα άνω των 60 ετών
- Άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και νεοπλασίες
- Μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων ή μυελού των οστών
- Ανοσοκατεσταλμένοι ενήλικες και παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα όπως αρθρίτιδες, λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση και άλλες σπάνιες παθήσεις
- Άτομα με επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (HIV λοίμωξη)
- Έγκυες γυναίκες και βρέφη
- Επαγγελματίες υγείας
Με δεδομένο ότι η γνώση και η υπεύθυνη στάση των πολιτών ως τη τήρηση των οδηγιών, συνιστούν ζωτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή να εφαρμόζονται η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και οι σύλλογοί της σε όλη την Ελλάδα δηλώνουν ότι «δεσμεύονται να συμβάλουν με κάθε μέσο στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στη διάδοση των πληροφοριών, πάντοτε σε συνεργασία με τους αρμόδιους δημόσιους και επιστημονικούς φορείς».