Την επιβάρυνση των διαγνωστικών κέντρων αρνείται η ΗΔΙΚΑ, αναφερόμενη για όσα ισχυρίζεται ο ΙΣΑ και το Συντονιστικό Όργανο φορέων της ΠΦΥ για λάθη στον υπολογισμό της συμμετοχής των ασθενών σε βιοπαθολογικές εξετάσεις.
Στην ανακοίνωσή της η ΗΔΙΚΑ παραδέχεται ότι υπήρξαν λάθη ότι «κατά την ενημέρωση των συστημάτων με τις νέες τιμές που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου ενεργοποιήθηκαν εκ παραδρομής 13 εγγραφές με παλαιότερες τιμές που αφορούσαν σε 15 εξετάσεις». Όντως εκτυπώθηκαν «παραπεμπτικά με τις συγκεκριμένες παλαιότερες τιμές». Ωστόσο, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ «οι εν λόγω εγγραφές απενεργοποιήθηκαν το πρωί της 30ης Ιανουαρίου και σε διάστημα μισής ώρας από τη στιγμή που έγινε αντιληπτή η εκ παραδρομής ενεργοποίησή τους».
Συγκεκριμένα, η ΗΔΙΚΑ διαψεύδει ότι επιβαρύνθηκαν τα διαγνωστικά κέντρα και υποστηρίζει ότι προχώρησε αφενός στην απενεργοποίηση και αφετέρου ότι υπάρχει ηλεκτρονική ασφαλιστική δικλείδα σχολιάζοντας πως «δεν υπήρξε ζημία για τους ασφαλισμένους ή τα διαγνωστικά κέντρα, δεδομένου ότι η διαδικασία εκτέλεσης του παραπεμπτικού και ανάκτησης γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής Δήλωσης Αναλυτικών Παραστατικών Υγείας (eΔΑΠΥ) με τις σωστές τιμές και δεν επηρεάστηκε από την εκ παραδρομής ενεργοποίηση των εγγραφών». Στην ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει ότι « οι λανθασμένες τιμές εμφανίστηκαν μόνο στην εκτύπωση και δεν σχετίζονται με την εκτέλεση των παραπεμπτικών».