Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, συζητήθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Εκεί βρέθηκε και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος, προσδοκώντας στην ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες απελευθερώνεται το επάγγελμα. Όπως υποστηρίζει ο κλάδος, οι ΥΑ παραβιάζουν το ενωσιακό κεκτημένο.
Τοποθετούμενος για το θέμα ο πρόεδρος του ΠΦΣ επισήμανε ότι το “κύμα” των απελευθερώσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, καθώς δεν είχε θετικά αποτελέσματα στην μείωση των τιμών αλλά ούτε και στην πρόσβαση των ασθενών. Ο κος Λουράντος κατήγγειλε, παράλληλα, την προνομιακή αντιμετώπιση της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ), από τη νέα νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών Υγείας και Οικονομίας, φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν ιδιώτες μη φαρμακοποιοί με τη μορφή εταιρείας (ΕΠΕ), στην οποία θα υπάρχει υποχρεωτικά συνέταιρος (μέτοχος) φαρμακοποιός με μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου 20%. Αντίθετα, δεν μπορούν να δοθούν άδειες ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων σε νομικά πρόσωπα, εκτός από συνεταιρισμούς φαρμακοποιών μελών της ΟΣΦΕ, κι εφόσον το ΔΣ της Ομοσπονδίας έχει εκδώσει αιτιολογημένη απόφαση.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στηρίχτηκε στο σκεπτικό ότι το φάρμακο είναι εμπορικό προϊόν και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η θέση αυτή, ωστόσο, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ανδρέα Ξανθού, οποίος στηλίτευσε τον ανταγωνισμό στον τομέα αυτό. Ο εκπρόσωπος της πολιτείας αρνήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά με τον επιχειρηματικό και τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού. Αίσθηση, στο μεταξύ, προκάλεσε η δήλωσή του σε άλλο σημείο όπου απαντώντας στο νομικό σύμβουλο του ΠΦΣ ο οποίος είχε διατυπώσει την άποψη ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει απελευθέρωση είπε «ας πρωτοτυπήσουμε».
Την υπερασπιστική γραμμή του αντίπαλου στρατοπέδου στηλίτευσε ο Κ. Λουράντος, εξερχόμενος της συνεδρίασης. “Για πρώτη φορά από συστάσεως του υπουργείου υγείας, το Φάρμακο χαρακτηρίζεται εμπορικό καταναλωτικό προϊόν και όχι κοινωνικό αγαθό” ανέφερε εξοργισμένος, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα όσα ειπώθηκαν από την άλλη πλευρά.
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών καλούνται τώρα να καταθέσουν τα σχετικά υπομνήματα με την επιχειρηματολογία τους έως τις 21 Οκτωβρίου. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ