«Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν δεκάδες επιχειρηματίες και χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της υγείας». Mε αυτή τη φράση ξεκινάει η επιστολή του Συνδέσμου προς τον Αντώνη Σαμαρά, μια επιστολή που ασκεί σκληρή κρητική στην ασκούμενη πολιτική, η οποία, όπως εκτιμούν οι ιδιωτικές κλινικές, τους οδηγεί στο κλείσιμο και την ανεργία.
Για το Σύνδεσμο, το Υπουργείο Υγείας «ασχολείται αποκλειστικά με το σπάταλο Δημόσιο τομέα, αδιαφορώντας για την επιβίωση του Ιδιωτικού τομέα», ο οποίος έχει υποστεί περικοπές, μέσω του rebate και claw back, πάνω από 50% το 2013.
«Δυστυχώς κανείς δεν ασχολείται με τον σπάταλο Δημόσιο τομέα που η εξοικονόμηση μόνο 500 εκατ. ευρώ, από τα 8 δις που κοστίζει η λειτουργία του, θα «έσωζε» τον Ιδιωτικό τομέα με την αναμφισβήτητη προσφορά του», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΙΚΕ, ο ιδιωτικός τομέας καλύπτει σήμερα το 38% των κλινών σε νοσηλείες, το 70-80% στις διαγνωστικές εξετάσεις και συνολικά το μεγαλύτερο κομμάτι στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στον Τεχνητό νεφρό και στην Ψυχιατρική ενώ στην Αποκατάσταση επικρατεί με 23 Κέντρα Αποκατάστασης έναντι ενός του Δημοσίου.
«Αυτός λοιπόν ο ιδιωτικός τομέας χρηματοδοτείται μόνο με 830 εκατ. ευρώ όταν στο Δημόσιο έχουμε χορό δισεκατομμυρίων, πάνω από 8 δισ. €», σημειώνεται.
Ερωτηματικά γεννά η σημαντική διαφορά μεταξύ των προϋπολογισθέντων δαπανών συγκριτικά με τα ποσά που φαίνονται να δαπανώνται σε ΕΟΠΥΥ, φάρμακο και κρατικά νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο ΣΙΚΕ, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ (που από 2,4 δισ. ευρώ το 2012 έπεσε στο 1,4 δισ. το 2013 για να φθάσει στα 830 εκατ. ευρώ το 2014), μαζί με τα 2 δισ. για τη Φαρμακευτική Δαπάνη και τα 900 εκατ. ευρώ για την κρατική νοσοκομειακή περίθαλψη, το σύνολο των δαπανών ανέρχονται στα 3,73 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα έξοδα ανέρχονται σε 6,7 δις ευρώ. «Και ρωτάμε, ποιες δαπάνες καλύπτουν τα υπόλοιπα 3 δισ.; Εάν αφορούν λειτουργικές δαπάνες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τότε η αντιστοιχία με τις δαπάνες περίθαλψης αποτελεί μια πρόκληση για διερεύνηση των λειτουργικών δαπανών», σημειώνουν.
Αίτημα τα δεδουλευμένα
Η πληρωμή των δεδουλευμένων υπηρεσιών που έχουν προσφέρει οι ιδιωτικές κλινικές στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, είναι αυτό που ζητά ο ΣΙΚΕ, τονίζοντας πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη παραμένουν ανεξόφλητα από το 2006. «Δεν είναι δίκαιο, ούτε λογικό, ούτε Δημοκρατικό, ούτε νόμιμο, να αρνείστε την πληρωμή και μάλιστα αναδρομικά στα εξωπραγματικά ποσοστά του 40-60%», σημειώνεται. «Μην έχετε την απαίτηση να προσφέρουμε υπηρεσίες που δεν μπορείτε να αγοράστε», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
«Αντιμετωπίζουμε ένα εχθρικό κράτος που μόνο δικαιώματα έχει αλλά καμιά υποχρέωση» συνεχίζουν τα μέλη του Συνδέσμου στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και κατηγορούν την κρατική μηχανή πως δεν είναι ικανή για τίποτα, ούτε για τα απλά. «Σκεφτείτε ότι αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε εμείς Ιδιωτική Ελεγκτική εταιρία για να ελέγξει τις υποβληθείσες δαπάνες μας. Φυσικά εσείς κρατάτε σε κάθε πληρωμή μας 3,072% υπέρ ΟΓΑ, χαρτοσήμου και Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (για το εφάπαξ τους !!!! και όχι για τις καθ’ ύλη αρμοδιότητες τους)», προσθέτουν.
Χωρίς να μετρούν τα λόγια τους, αναφερόμενος στα ληξιπρόθεσμα, ο Σύνδεσμος εκτιμάει, απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, ότι «δυστυχώς για μια ακόμη φορά το τραίνο θα χαθεί γιατί εσείς οι μηχανοδηγοί δεν έχετε την τόλμη».
«Μας κοροϊδεύετε δύο χρόνια τώρα. Αλήθεια, αυτά τα χρήματα που έχετε πάρει από την Τρόικα, γιατί δεν μας τα καταβάλετε, ποιος φταίει, γιατί κανείς δεν πληρώνει; Γιατί μας ζητάτε να μην εισπράξουμε τόκους, όταν εσείς μας βάζετε πρόστιμα για μια μέρα καθυστέρησης; Εσείς για τα 7-8 χρόνια δεν πρέπει να πληρώσετε τίποτα; Αντιθέτως κουρεύετε και πάλι;», διερωτώνται και υπογραμμίζουν ότι οι δαπάνες για την υγεία έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο. «Σκεφτείτε ότι τα 235 εκατ. ευρώ για Νοσοκομειακή περίθαλψη (μαζί με ΦΠΑ και κρατήσεις υπέρ τρίτων) αντιστοιχούν σε λιγότερο από 20 ευρώ ανά συμπολίτη μας ετησίως», αναφέρουν.
Και η επιστολή συνεχίζει:«Έχουμε καταντήσει Χρυσοί χορηγοί του Εθνικού πλεονάσματος. Μόνο που αυτή η χορηγία θα μας οδηγήσει σε επώδυνη διακοπή λειτουργίας και χιλιάδες εργαζόμενους και συνεργάτες στην ανεργία. Μήπως, για να έχετε πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να πεθάνει ο ιδιωτικός τομέας Υγείας; Περιμένουμε όχι λόγια αλλά πράξεις, πληρωμή όλων των καθυστερημένων, ήτοι το 10% του 2012, το 10% του 2013 μέχρι τον 8ο μήνα και τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο- Νοέμβριο -Δεκέμβριο 2013 καθώς και Απρίλιο-Μάιο- Ιούνιο 2014, το 10% του Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου -Μαρτίου 2014, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.Αλήθεια κ. Πρωθυπουργέ και κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης τι θα διδάξουμε στα παιδιά μας; Όταν χρωστάμε σε κάποιον δεν πληρώνουμε και μάλιστα με μέτρα σοβιετικού τύπου, προκειμένου να δημιουργήσουμε πλεόνασμα και να δώσουμε κοινωνικό μέρισμα για να μαζέψουμε λίγους χιλιάδες ψήφους; H πολιτική σας έχει οδηγήσει στην απόγνωση όχι μόνο τους επιχειρηματίες στο χώρο αλλά και τους εργαζόμενους που δεν πληρώνονται επί μήνες. Αν όμως ήσασταν συνεπείς στις υποχρεώσεις σας τότε το 40% θα γύριζε πάλι στο κράτος και τα ταμεία ασφάλισης και τότε θα είχατε να μοιράσετε κοινωνικό μέρισμα.
ΑξιότιμοιΕίμαστε σε απόγνωση όχι μόνο οι μικροί και μεσαίοι του Κλάδου αλλά ΟΛΟΙ. ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και αναλάβετε εσείς την διαχείριση, διαφορετικά θα τις κλείσουμε όλες, όχι γιατί το επιθυμούμε αλλά γιατί εσείς το αποφασίσατε μη πληρώνοντας τα δεδουλευμένα.
Να θυμάστε κάτι απλό όταν κάποιος χρωστά για αυτά που έχει αγοράσει δεν «κλέβει», δεν “κουρεύει”, περιορίζει τον εαυτό του, τα δικά του έξοδα και πληρώνει σ΄ αυτούς που χρωστά.
Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, εάν εμείς κάνουμε λάθος, ενώ η πρόθεση σας είναι η επιβίωση του Ιδιωτικού τομέα της Υγείας, τότε σε μια συνάντηση μας με τον Αξιότιμο Κύριο Πρωθυπουργό και τον Αξιότιμο Κύριο Αντιπρόεδρο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε λύσεις επιβίωσης, λύσεις διεξόδου, λύσεις ανάπτυξης, λύσεις επενδύσεων, λύσεις εξόδου από την ύφεση, λύσεις αύξησης της απασχόλησης».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ