Σήμερα, στη βουλή αναμένεται για μία ακόμη φορά να συγκρουστούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση με θέμα την πανδημία. Το “καυτό” ερώτημα είναι απλό: Ευθύνεται η κυβέρνηση για το ότι ο ιός δείχνει εκτός ελέγχου και σε ποιο βαθμό;
Η αλήθεια ως συνήθως είναι κάπου στη μέση. Ο ιός έχει ξεφύγει και σε άλλες χώρες, πολύ πιο ισχυρά οικονομικά από εμάς και με καλύτερα οργανωμένο σύστημα υγείας. Δεν θα φέρω ως παράδειγμα τη Γαλλία, την Ιταλία ή την Ισπανία, αλλά την πολύ πλούσια Ελβετία: Εκεί στις 4 Νοεμβρίου σε σύνολο περίπου 1.500 κλινών είχαν καλυφθεί ήδη οι 1.200!
Η Γερμανία διαθέτει τα περισσότερα κρεβάτια εντατικής στην Ευρώπη. Πριν την πανδημία, οι Γερμανοί είχαν 28.000 κλίνες εντατικής και στην πορεία ανέπτυξαν συνολικά 40.000 κλίνες. Κι όμως ακόμη κι εκεί, οι αρχές προειδοποιούν ότι οι κλίνες δεν θα φθάσουν σε λίγες μέρες, αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός αύξησης των περιστατικών.
Η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη δείχνει ότι ο ιός είναι τόσο μεταδοτικός, που για να ανακοπεί η εκθετική αύξηση, χρειάζεται αυστηρή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης (μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών κλπ). Μέτρα τα οποία δεν τηρήθηκαν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, ενώ αντιθέτως σε πολλές χώρες της Ασίας ήταν αρκετά για τον έλεγχο της πανδημίας.
Αρκετοί επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι άνοιξε τη χώρα στον τουρισμό, χωρίς αυστηρό έλεγχο με μοριακό τεστ όλων των εισερχόμενων. Όπως κάνει τώρα. Έτσι, σταδιακά, είχαμε αναζωπύρωση του ιού.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επιχείρησε να ανοίξει τον τουρισμό με προσοχή και λελογισμένα. Επίσης, χρησιμοποίησε έναν έξυπνο αλγόριθμο (δημιουργήθηκε από Έλληνες ειδικούς), ο οποίος είχε την ικανότητα να καθοδηγεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους τουρίστες.
Προφανώς, όσο έξυπνος και αν είναι ο αλγόριθμος, πολλά περιστατικά ξέφυγαν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός καθημερινά έχουμε εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία προσέρχονται αυτοβούλως στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας.
Ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι μόνο το μήνα Αύγουστο καταγράφηκαν 142 εισαγόμενα περιστατικά, τα οποία προσήλθαν αυτοβούλως στις υγειονομικές αρχές της χώρα μας. Πρόκειται προφανώς για άτομα, που ξέφυγαν από τον αλγόριθμο…
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι άνοιξε τον τουρισμό για να δώσει μία μικρή ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματίες, που ζουν από τον τουρισμό. Πήρε ένα εύλογο ρίσκο για χάρη της οικονομίας. Εκ των υστέρων είναι εύκολο να ασκείς κριτική, αλλά η αλήθεια είναι ότι η διαχείριση του ρίσκου δεν δείχνει να ήταν επιτυχής.
Αλήθεια είναι επίσης ότι υπήρξε μία σειρά από λάθη και παλινωδίες:
Θα κάνω ειδική αναφορά στη διαχείριση των νέων. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ιατρικοί και κοινωνικοί φορείς και ΜΜΕ, όλοι μας αποτύχαμε να προσεγγίσουμε τους νέους. Είχαμε το χρόνο να οργανώσουμε με τη βοήθεια ειδικών μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης της νεολαίας. Όχι φυσικά μέσω του ΣΚΑΪ ή των εφημερίδων, αλλά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του SPOTIFY, του YouTube και του Tik Tok.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έκανε, όσα έπρεπε για να ενισχύσει το ΕΣΥ. Και αναφέρεται κυρίως σε κλίνες εντατικής και μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προσπάθησε να αποδείξει με αριθμούς ότι η κυβέρνηση αύξησε σημαντικά τη δυναμικότητα σε κλίνες εντατικής (από 557 σε 1.046 κλίνες) και το προσωπικό (από 88.690 σε 100.984 εργαζόμενους).
Η αλήθεια πάλι είναι στη μέση. Η κυβέρνηση ναι μεν αύξησε τη δυναμικότητα σε κλίνες. Αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε το χρόνο για να εκπαιδεύσει το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην εντατικολογία. Δεν αρκεί το γεγονός ότι προσέλαβε μερικές χιλιάδες επικουρικού προσωπικού ή και μερικές εκατοντάδες μόνιμους. Αυτοί ελάχιστα μπορούν να προσφέρουν σε μία εντατική.
Ακόμη, η κυβέρνηση θα μπορούσε να βελτιώσει το ιατρικό μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ και να θεσπίσει νέες, αξιοκρατικές διαδικασίες κρίσεων. Διότι το πλαίσιο που ισχύει σήμερα λειτουργεί ως αντικίνητρο για να προσληφθούν νέοι και ικανοί γιατροί.
Μόνο ως πρόκληση μπορεί, δε, να εκληφθεί το γεγονός ότι πρόσφατα ο Βασίλης Κικίλιας κάλεσε ιδιώτες γιατρούς να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία για 6 μήνες έναντι 2.000 ευρώ το μήνα. Διότι το ποσό αυτό ξεπερνά το μισθό του διευθυντή του ΕΣΥ! Χαριτολογώντας ορισμένοι γιατροί του ΕΣΥ λένε από προχθές ότι σκέφτονται να παραιτηθούν και να προσληφθούν ως ιδιώτες για να πάρουν παραπάνω χρήματα…
Άφησα το πιο σημαντικό λάθος για το τέλος. Χθες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης προσήλθαν 500 άτομα για να κάνουν τεστ για τον ιό. Μέγα λάθος. Δεν φταίνε όμως μόνο οι πολίτες. Φταίει κυρίως το γεγονός ότι τόσους μήνες δεν φτιάχτηκε ένα δίκτυο υπηρεσιών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο για να μη χρειαστεί οι πολίτες να απευθυνθούν στα νοσοκομεία.
Και ναι εδώ, έπρεπε να αξιοποιηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί. Και όχι δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση. Μιλάμε για αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Αυτό κάνουν όλες οι χώρες στο εξωτερικό. Με κανόνες και κίνητρα, ώστε να ενδιαφερθούν έμπειροι και ικανοί γιατροί. Όχι για να βγάλουν 2.000 ευρώ με 200 επισκέψεις το μήνα.
Δεν είναι αργά όμως ακόμη και τώρα. Όσο βαρύ και είναι το τίμημα, το δεύτερο κύμα θα περάσει. Ο ιός όμως θα είναι για πολύ καιρό μαζί μας. Το γεγονός ότι με τον τελευταίο ανασχηματισμό διορίστηκε ειδικός γραμματέας για την πρωτοβάθμια φροντίδα δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το κενό. Μένει να δούμε πως αυτό θα μετουσιωθεί στην πράξη.
Υ.Γ. Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, στον κρίσιμο δείκτη των θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμού η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ