ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαφέρουν σε πολλά στην πολιτική Υγείας. Σε ένα πράγμα συμπίπτουν. Απέτυχαν παταγωδώς να ελέγξουν τις δαπάνες για φάρμακα και ειδικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 2022, η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ αυξήθηκε κατά 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020!
Τι έφταιξε; Μπορεί κάποιος να επικαλεστεί την πανδημία. Από την άλλη, όμως, λόγω ακριβώς της πανδημίας χιλιάδες προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν ή οδηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Η αλήθεια δυστυχώς είναι ότι η κατανάλωση φαρμάκων συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια (Πίνακας), χωρίς οι αρχές να μπορούν να αιτιολογήσουν το φαινόμενο και να λάβουν επαρκή μέτρα.
Όλοι δείχνουν να επαναπαύονται στο γεγονός ότι την υπέρβαση των δαπανών καλούνται να την καλύψουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Αυτό όμως δεν είναι βιώσιμο, ειδικά για 2-3 επιχειρήσεις, που διαθέτουν ως επί τω πλείστον νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους (ογκολογικά, σκλήρυνση κλπ).
Να σημειώσω, δε, ότι υπάρχουν περίπου 30 νέα σκευάσματα, τα οποία έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει αν και πότε θα κυκλοφορήσουν…
Πίνακας
Εξέλιξη δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης 2016-2022 (εκατ. ευρώ)
Πηγή: ΣΦΕΕ
(*) εκτίμηση ίδιοι υπολογισμοί.
Να σημειωθεί ότι στα προαναφερόμενα ποσά περιλαμβάνονται και οι δαπάνες των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, που αφορούν φάρμακα υψηλού κόστους (1Α). Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ οι δαπάνες το 2022, σε σχέση με το 2020 μειώθηκαν κατά 72 εκατ. ευρώ.
Το τελευταίο αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την πλήρη αδυναμία του υπουργείου υγείας και των διοικήσεων των νοσοκομείων να λάβουν μέτρα. Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι στα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν εφαρμόζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ισχύει εδώ και χρόνια για τα φάρμακα, που καταναλώνονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Στο μεταξύ μέχρι αύριο θα έχει γίνει γνωστό πως θα κατανεμηθούν 50 εκατ. ευρώ, που αφορούν την ποινή συνυπευθυνότητας, που πρέπει να καταβάλει το Κράτος για το γεγονός ότι οι δαπάνες για φάρμακα αυξήθηκαν σε σχέση με το 2020. Ανάλογη ρύθμιση ισχύει και για τα έτη 2023, 2024 και 2025 με τα αντίστοιχα ποσά να αυξάνονται.
Είναι φανερό ότι ο έλεγχος των δαπανών για φάρμακα (τόσο στη νοσοκομειακή όσο και στην εξωνοσοκομειακή αγορά) είναι ένα από τα βασικά ζητήματα, που θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση. Και δυστυχώς τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ (**) δεν έχουμε δει κάποια συνεκτική πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος.
(**) Για το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρω τι να σχολιάσω. Σε πρόσφατη συζήτηση άκουσα τον εκπρόσωπο του να σημειώνει ότι “να μην ξεχνάμε ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό”. Επιστροφή στα 80s…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ