Skip to content

ΥΓΕΙΑ: Πρωτοποριακή μέθοδος ακτινοβόλησης μαστού

Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας.
Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος ακτινοβόλησης του μαστού η οποία ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες στην καρδιά και τον πνεύμονα.

activated-breathing-controlΗ μέθοδος διενεργείται στο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ με το σύστημα Active Breathing CoordinatorTM (ABC) της εταιρίας Elekta και επιτρέπει την ακτινοβόληση σε συγκεκριμένη φάση της αναπνοής, προστατεύοντας τόσο την καρδιά όσο και τον πνεύμονα. Συγκεκριμένα, η ακτινοθεραπεία διενεργείται στη φάση της εισπνοής κατά την οποία η απόσταση της καρδιάς από τον μαζικό αδένα μεγιστοποιείται, ενώ αντίστοιχα ελαχιστοποιείται η δόση ακτινοβολίας που λαμβάνει η καρδιά και ο πνεύμονας.

«Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού αυξάνονται συνεχώς και για το λόγο αυτό η προστασία των παρακείμενων οργάνων είναι απαραίτητη για την αποφυγή έμμεσων παρενεργειών στο μέλλον» εξηγεί ο Διευθυντής του Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, Κωνσταντίνος Δαρδούφας.  «Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών λαμβάνει και χημειοθεραπεία ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Η χημειοθεραπεία μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τους φυσιολογικούς ιστούς, όπως η καρδιά και ο πνεύμονας, ώστε να εμφανίσουν εντονότερες παρενέργειες όταν ακολουθήσει ακτινοθεραπεία. Είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντική η προστασία της καρδιάς και του πνεύμονα κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, ώστε οι απώτερες παρενέργειες να ελαχιστοποιηθούν» τονίζει.

Elekta_VersaHD_82_RKP.jpgΗ προαναφερόμενη τεχνική σε συνδυασμό με το μοναδικό στην Ελλάδα Γραμμικό Επιταχυντή Elekta VERSA HDΤΜ που είναι εγκατεστημένος στο ΥΓΕΙΑ, διασφαλίζει τη γρήγορη και ασφαλή ακτινοθεραπεία της ασθενούς με τις σύγχρονες τεχνικές ΙMRT/VMAT. Η ακρίβεια της θεραπείας διασφαλίζεται με την τεχνική IGRT, δηλαδή τη χρήση αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης για την επιβεβαίωση της σωστής θέσης της ασθενούς.

Η τεχνική ελέγχου της αναπνοής μπορεί να εφαρμοστεί και σε θεραπεία βλαβών στο πνεύμονα, στο ήπαρ και άλλους κινούμενους -λόγω αναπνοής- όγκους, εξασφαλίζοντας μέγιστη ακρίβεια κατά τη διάρκεια της ακτινοβόλησης.

ΑκτινοβόλησηΚαρκίνος ΜαστούΝοσοκομείο Υγεία

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4ο Φεστιβάλ “Ευ Ζην”
“Χειρόφρενο” τράβηξε το ασθενοφόρο στο Κ.Υ. Καλλονής

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...