Η ηλεκτρονική υγεία και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι δύο σοβαρά εργαλεία που το Εθνικό Σύστημα Υγείας τα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Από τη μία πλευρά η κοινωνική πίεση ενισχύει αυτή την ανάγκη κι από την άλλη οι δημοσιονομικοί περιορισμοί την επιβάλλουν.
Για την Αριστοτέλους η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση έχει διττό στόχο: τη δημιουργία κατάλληλων βάσεων και υποδομών για την απόδοση σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο χώρο της υγείας, όπως και την απόκτηση μόνιμων μηχανισμών για την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οστά και όραμα σε αυτή την προσπάθεια της Αριστοτέλους, κατά το ΓΓ Δημόσιας Υγείας, δίνει η ΗΔΙΚΑ.
«Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα «κακώς κείμενα» και να κάνουμε το σύστημα πιο αποδοτικό, ακόμη και στην πολύ δύσκολη κατάσταση που οι δημοσιονομικοί περιορισμοί επιβάλλουν» ανέφερε σχετικά ο Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος εκπροσώπησε το Υπ. Υγείας σε Ημερίδα με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Σε ό,τι αφορά την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στο χώρο της Υγείας έχουν ήδη ολοκληρωθεί αλλά και προωθούνται μια σειρά έργα όπως:
Ήδη, η Αριστοτέλους επεξεργάζεται τη νομοθετική της παρέμβαση στο πλαίσιο λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, για το ποιος δικαιούται και πρέπει να έχει πρόσβαση στο φάκελο ασθενείας του πολίτη, υπό ποιες προϋποθέσεις, με ποια κριτήρια, με ποιους κανόνες διασφάλισης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και υπό ποιες συνθήκες.
«Η δημιουργία των Υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναδεικνύει την προτεραιότητα τη Κεντρικής Κυβέρνησης στη δημιουργία ενός σοβαρού σχεδίου ψηφιακής πολιτική από το οποίο η Ηλεκτρονική Υγεία και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Υγεία δεν μπορούν να απουσιάζουν» εκτίμησε καταλήγοντας ο κος Μπασκόζος.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ