Χωρίς… δεδομένα είναι η ψηφιακή εφαρμογή MyHealth App που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Διότι η κυβέρνηση δεν έλυσε κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν χρόνια τώρα στο σύστημα υγείας. Πρώτο και καλύτερο; Η καταγραφή αξιόπιστων δεδομένων…
Η κυβέρνηση λέει ότι με τη νέα εφαρμογή οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες (συνταγές για φάρμακα ή εξετάσεις), που έχουν εγγραφεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Και λέει ότι μπαίνουν οι βάσεις για την υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου του Ασθενή.
Δυστυχώς – όχι για την κυβέρνηση – για όλους μας, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η νέα εφαρμογή περιλαμβάνει μόνο τις υπηρεσίες που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και πάλι όχι όλες. Για παράδειγμα, αν κάποιος προμηθευτεί κάποιο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, τότε αυτό προφανώς δεν καταγράφεται και δεν φαίνεται πουθενά!
Γιατί να το κάνει; Μα, για να γλιτώσει γραφειοκρατία, αλλά και κόστος. Δεκάδες φάρμακα κοστίζουν κάτω από 10 ευρώ, ενώ η ιατρική επίσκεψη τουλάχιστον 20 ευρώ. Έτσι, χιλιάδες πολίτες επιλέγουν να πάρουν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, απευθείας από το φαρμακείο.
Πόσο μεγάλο είναι αυτό το φαινόμενο; Αρκεί να σας πω ότι συνολικά οι πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που αγοράζονται ιδιωτικά φθάνει τα 600 εκατ. ευρώ! Για να έχετε μία τάξη μεγέθους, ο ετήσιος κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα είναι 2 δισ. και του ΕΣΥ περίπου 550 εκατ.
Η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία της Ελλάδας, η οποία δεν επιλύεται διότι αν απαγορευτεί η αγορά και πώληση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, τότε ο ΕΟΠΥΥ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Το θέμα μας όμως είναι άλλο. Βλέπουμε λοιπόν ότι το Κράτος μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν καταγράφει τα φάρμακα που λαμβάνουν οι πολίτες, πληρώνοντας από την τσέπη τους. Άρα, αν ο στόχος είναι η εφαρμογή MyHealth App να είναι η βάση για τον Ηλετρονικό Φάκελο Ασθενή, τότε πρέπει να καλυφθεί αυτό το μεγάλο κενό.
Το επόμενο αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτό που είδαμε νωρίτερα με τα φάρμακα, ισχύει και με τις διαγνωστικές εξετάσεις. Δηλαδή, υπάρχουν πολίτες που για να αποφύγουν ουρές και ταλαιπωρία, επιλέγουν να πληρώσουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις που έχουν ανάγκη.
Στην περίπτωση των εξετάσεων, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στην καταγραφή δεδομένων, ενόψει του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή. Διότι το 80% των διαγνωστικών εξετάσεων, που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.
Όποιος έχει κάνει εξετάσεις σε ιδιωτικό κέντρο, γνωρίζει ότι ο πολίτης λαμβάνει συνήθως ένα email με το αποτέλεσμα των εξετάσεων του. Αυτή η ενημέρωση όμως δεν εμπλουτίζει το αρχείο κάθε πολίτη, διότι δεν υπάρχει διασύνδεση των ιδιωτικών εργαστηρίων.
Και όχι μόνο αυτό. Αν κάνετε μία εξέταση σε ένα δημόσιο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο, επίσης, δεν υπάρχει καμία διασύνδεση. Αν επισκεφθείτε σήμερα ένα δημόσιο νοσοκομείο, ο θεράπων ιατρός δεν έχει καμία πρόσβαση στα αποτελέσματα των εξετάσεων, που έχετε κάνει είτε σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτικό εργαστήριο.
Συμπερασματικά: Ναι η εφαρμογή MyHealth App είναι ένα βήμα, μετά την άυλη συνταγογράφηση. Όμως, το βήμα είναι μικρό και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, για να πετύχουμε τον Ηλεκτρονικό Φάκελο του Ασθενή. Και κυρίως για να υλοποιηθεί, θα πρέπει η κυβέρνηση να λύσει καίρια ζητήματα – όχι μόνο τεχνικά – που αφορούν την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ