Το χαμόγελο του δείχνει ο ήλιος στους ασθενείς με ψωρίαση, καθώς θεωρείται ευεργετικός γι αυτούς. Κατόπιν συμβουλής του δερματολόγου, όπως επεσημαίνει ο Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ», Κώστας Λούμος, συνιστάται στους ασθενείς με ψωρίαση να εκθέτουν στον ήλιο τις περιοχές του σώματός τους που εμφανίζουν την ασθένεια.
Ένα χρονικό διάστημα 30 λεπτά είναι αρκετό για να βελτιωθεί το δέρμα. Η ηλιοθεραπεία μέχρι 15 λεπτά χωρίς χρήση αντιηλιακού εκτιμάται ότι επιβραδύνει τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος που προκαλεί τις χαρακτηριστικές πλάκες της ψωρίασης.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η προκαλούμενη παραγωγή της βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας άλλος ευεργετικός μηχανισμός δράσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ».
Εξαίρεση αποτελεί ένα μικρό ποσοστό 1% των ασθενών στους οποίους ο ήλιος δημιουργεί προβλήματα.
Επίσης, βλαπτικές συνέπειες μπορεί να έχουν και όσοι δεν μεριμνήσουν να προστατευθούν με αντιηλιακό μετά τα πρώτα 15 λεπτά, καθώς κινδυνεύουν από έγκαυμα και άλλες αρνητικές συνέπειες της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.
Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες και να τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας από τον ήλιο.
Υπενθυμίζεται ότι οι ασθενείς έχουν την δυνατότητα στις μέρες μας να προμηθευτούν από τα φαρμακεία αντιηλιακά προϊόντα που είναι κατάλληλα για ασθενείς με ψωρίαση.
Υπενθυμίζεται ότι η ψωρίαση αποτελεί μια χρόνια δερματική πάθηση, με άγνωστη την ακριβή αιτιολογία. Νεότερα επιστημονικά στοιχεία θεωρούν ότι είναι σε συνάρτηση με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Μεταξύ άλλων, θεωρείται ότι είναι μια πολυπαραγοντική νόσος με έντονο κληρονομικό υπόβαθρο. Η γενετική προδιάθεση μπορεί να προϋπάρχει αλλά να εκδηλωθεί μια τυχαία στιγμή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί θεραπεία που να προσφέρει πλήρη ίαση, οπότε και αντιμετωπίζεται ως χρόνια νόσος με συνεχή λήψη φαρμάκων.
Συνήθως η ψωρίαση προσβάλλει εμφανείς περιοχές του σώματος, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, αλλά και την περιοχή της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας έντονο κνησμό ή και ανθεκτικές ψωριασιακές πλάκες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό, το 60% των ασθενών με ψωρίαση χάνει, κατά μέσο όρο, 26 ημέρες εργασίας το χρόνο λόγω της ασθένειάς του.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ