Νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες, νέες ευκαιρίες. Ναι υπάρχει και αυτή η Ελλάδα και μάλιστα στη Λάρισα. Εκεί ολοκληρώθηκε το Σάββατο η διήμερη εκδήλωση InnoHealth Forum 2024 για την Υγεία και την Τεχνολογία, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας στον τομέα της υγείας.
Την Παρασκευή, η εκδήλωση άρχισε με το workshop “Δημιουργία Επιτυχημένων Συμπράξεων στον Τομέα της Υγείας”, το οποίο ήταν αφιερωμένο στις απαιτήσεις των προσκλήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων Erasmus+ και Horizon Europe, ειδικότερα στο Cluster 1 – Health και στις θεματικές κατηγορίες του Cluster 4 – Digital, Industry and Space, εθνικά προγράμματα και άλλα.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε το Match4Health, με υβριδικές matchmaking επιχειρηματικές και ερευνητικές συναντήσεις των εκθετών με δυνητικούς συνεργάτες, που συνδιοργανώθηκε από μέλη του δικτύου Enterprise Europe Network, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και το Πάρκο Καινοτομίας JOIST. Επίσης φιλοξενήθηκαν σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξίζει να αναφερθούν θέματα που συζητήθηκαν την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης:
Τα βασικά ζητήματα που αναλύθηκαν περιελάμβαναν την ασφάλεια δεδομένων, την κρυπτογράφηση και την πρωτογενή και δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας. Εκφραστηκαν οι απόψεις για τις προκλήσεις και τις λύσεις που αφορούν τη διαχείριση και την ασφάλεια των δεδομένων υγείας, με έμφαση στην κρυπτογράφηση, την αξιοποίηση δεδομένων και τις νομικές πτυχές της χρήσης τους.
Οι ομιλητές συζήτησαν ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών και τις σύγχρονες ψηφιακές λύσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τους ασθενείς. Από την συζήτηση αναδείχθηκε ότι το 40% των περιστατικών άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω βελτίωσης παραγόντων όπως η άσκηση και η σωστή διατροφή. Ακόμη τονίστηκε η σημασία της τεχνολογίας στη διαχείριση της άνοιας. ‘Οσο για τους καρδιοπαθείς επισημάνθηκε ότι χρειάζεται η ψυχολογική υποστήριξη που συχνά λείπει από τη φροντίδα των καρδιοπαθών.
Σχετικά με τον διαβήτη ειπώθηκε ότι η ψηφιακή υγεία μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση των ασθενών με διαβήτη, παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν στον τομέα. Επίσης, τονίστηκε ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της διαχείρισης δεδομένων και στην εξοικονόμηση πόρων. Για τις αιμοσφαιρινοπάθειες και τα σπάνια αιματολογικά νοσήματα, επισημάθηκε η προόδπς στην απεικονιστική τεχνολογία που επιτρέπουν την καλύτερη παρακολούθηση της συσσώρευσης σιδήρου στα όργανα.
Αναλύθηκαν οι επιπτώσεις της ψηφιακής ζωής στην ψυχική υγεία, τις στρατηγικές αποτοξίνωσης από τις ψηφιακές συσκευές και τη σημασία της ευεξίας στην καθημερινή ζωή. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις της σύγχρονης ψηφιακής εποχής και στους τρόπους με τους οποίους η αποτοξίνωση από την ψηφιακή υπερφόρτωση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας.
Οι ομιλητές παρουσίασαν στρατηγικές για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας μέσω επενδύσεων σε καινοτομία και ψηφιοποίηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε στα λεγόμενά του την ανάγκη ομογενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων και επενδύσεων στην ψηφιοποίηση και την υπολογιστική ισχύ για την υποστήριξη έργων τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας ότι η καινοτομία ξεκινάει από τα δεδομένα, το ανθρώπινο δυναμικό και την υπολογιστική ισχύ.
Από την πλευρά της η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, επεσήμανε την αξία της καινοτομίας στα συστήματα υγείας και τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, όπως το Horizon Europe και το Ερευνώ Καινοτομώ, για την υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με την υφυπουργό έκλεισε η Β’ φάση του Ερευνώ Καινοτομώ, με πάνω από 1.900 προτάσεις από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατομμύρια ευρώ το προσεχές διάστημα. .
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ