Στην διασφάλιση ισότιμης διαδικτυακής πρόσβασης στην πληροφορία για θέματα υγείας εστιάζει το Ινστιτούτο Prolepsis μέσω δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επιδίωξη είναι ο ψηφιακός αναλφαβητισμός ευάλωτων κοινωνικά ομάδων αναφορικά με τις υπηρεσίες υγείας.
Με δεδομένο ότι ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες, οι οικονομικά ασθενείς δεν μπορούν να διαχειριστούν το Διαδίκτυο, προκειμένου να έχουν ενημέρωση σχετικά με θέματα υγείας, το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα, iHERE (Digital HEalth liteRacy Education for vulnerable groups) και MIG–DHL, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το θέμα αναδείχθηκε σε ημερίδα, την οποία προλόγισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis Αθηνά Λινού. Με αφορμή την υστέρηση της πρόσβασης είτε από κοινωνικοοικονομικούς είτε από ηλικιακούς παράγοντες, «τα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία συμμετέχει το Ινστιτούτο Prolepsis, στοχεύουν στη μείωση του χάσματος, που τείνει να δημιουργηθεί μεταξύ ευάλωτων και μη ευάλωτων πληθυσμών, ως προς την πρόσβαση στην πληροφορία μέσω των νέων τεχνολογιών» εξήγησε η κ. Λινού. Η Ελλάδα βρίσκεται πιο χαμηλά από τον μέσο όρο της ΕΕ σε ό,τι αφορά στις ψηφιακές δεξιότητες – 23η μεταξύ των 27 κρατών μελών στο Δείκτη Ψηφιακών Δεξιοτήτων (Digital Skills Index – Pouliopoulos et al., 2018). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 46% των Ελλήνων έχουν βασικές ψηφιακές γνώσεις, ενώ ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 57%, όπως τόνισε η διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Prolepsis, Πάνια Καρνάκη.
Στον χαιρετισμό της η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η οποία τόνισε την σημασία ενημέρωσης για θέματα υγείας , ιδιαίτερα για τους «πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της γλώσσας, απαραίτητης για την επικοινωνία». Μ ε την σειρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Κόπτσης επεσήμανε ότι ο ευρύτερος ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της υγείας έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές, στον τρόπο παροχής πληροφοριών και πρόσβασης σε ενημερωτικούς κόμβους στην καθημερινότητα των πολιτών.
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας με έμφαση στις ψηφιακές δράσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί και αλλάξει το τοπίο σχολίασε ότι «πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο να συμπεριλάβουμε όλους τους συμπολίτες μας σε αυτές τις διαδικασίες και να ενισχύσουμε τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες, καθώς το μέλλον της υγείας δεν μπορεί να είναι άλλο παρά ψηφιακό. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε αυτά τα ψηφιακά εργαλεία για να φτιάξουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο σύστημα υγείας για όλους».
Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Εμμανουήλ Λογοθέτης υποστήριξε ότι «καμία συνθήκη ευαλωτότητας δεν καθιστά περιττή την ψηφιακή κατάρτιση για θέματα υγείας. Αντιθέτως, ο εξοπλισμός των ευάλωτων ομάδων με ψηφιακές δεξιότητες είναι κρίσιμος, καθώς συντείνει στην προσωπική ενδυνάμωσή τους και στην κοινωνική τους ένταξη. Τα καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία του Ινστιτούτου Prolepsis συνιστούν το κατάλληλο όχημα για την άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των ευάλωτων και του γενικού πληθυσμού. Αποτελούν, έτσι, ανάχωμα στην παραπληροφόρηση και προσανατολίζουν στις σωστές αποφάσεις, προς όφελος των ίδιων και του κοινωνικού συνόλου».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ