Με μια ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας έσπευσε να καθησυχάσει γονείς και φορείς ασθενών σχετικά με τη λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, οι οποίοι κατήγγειλαν πως η συνεχής “αποψίλωση” του τμήματος κινδυνεύει να το οδηγήσει στο “λουκέτο”. Όπως αναφέρεται κατηγορηματικά από το Υπουργείο Υγείας, «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία του [τμήματος]». Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αυτή τη στιγμή στο εν λόγω Τμήμα υπηρετούν 2 επικουρικοί ιατροί (η πρόσληψη του δεύτερου πραγματοποιήθηκε το Μάιο) και επίκειται η πρόσληψη και τρίτου επικουρικού ιατρού. Επιπροσθέτως εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας (δημοσίευση σε ΦΕΚ) τοποθέτησης Επιμελητή Β΄ , ύστερα από την αποχώρηση της μόνιμης ιατρού που προσέφερε μέχρι πρότινος τις υπηρεσίες της στο συγκεκριμένο τμήμα». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, ο νέος Επιμελητής Β’ θα “πιάσει άμεσα δουλειά”, μόλις δημοσιευθεί το ΦΕΚ του διορισμού του, στη θέση της παραιτηθείσας γιατρού. Παράλληλα, άμεσα θα τοποθετηθεί και νέος Διευθυντής στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, προκειμένου να καλυφθεί η θέση που παραμένει «ορφανή», ενώ αναμένεται στο δυναμικό του τμήματος να προστεθεί ακόμη ένας επικουρικός γιατρός και να ανανεωθεί η θητεία των δύο επικουρικών που εργάζονται εκεί.
Φλόγα
Η καταγγελία είχε προέλθει από το Σύλλογο Φλόγα, ο οποίος με νεότερη ανακοίνωση του επαναλαμβάνει το αίτημα των μελών του για “άμεση πρόσληψη και τοποθέτηση 2 μονίμων Ακτινοθεραπευτών ιατρών και 1 τουλάχιστον ακτινοφυσικού ΕΣΥ, με παράκαμψη της γραφειοκρατίας και επίσπευση της διαδικασίας”. “Τα άτομα αυτά θα αναλάβουν υπεύθυνα την άδεια λειτουργίας από τον Δημόκριτο και θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό για τη λειτουργία του τμήματος και την εκπαίδευση των νέων επικουρικών επιστημόνων που θα πλαισιώσουν το τμήμα στο μέλλον”, τονίζεται.
Μάλιστα ο Σύλλογος επισημαίνει μερικά σημεία, με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου, υπογραμμίζοντας πως οι νέοι γιατροί που ενδεχομένως θα κληθούν να καλύψουν κενές θέσεις ιατρών που αποχωρούν, δεν θα είναι σε θέση να ασκήσουν σωστή ιατρική, χωρίς συνεργασία με τους παλαιότερους:Στο τμήμα σήμερα απασχολείται (από το 2011) ένας και μοναδικός επικουρικός ιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκπαιδευμένος και ικανός να κάνει ακτινοβολίες με ασφάλεια στα παιδιά. Η σύμβαση του λήγει τον Σεπτέμβριο 2015.
Σύμφωνα με τη Φλόγα, ο δεύτερος επικουρικός ιατρός, “προσλήφθηκε τον Μάιο – (χωρίς εμπειρία σε παιδιά για να αντικαταστήσει τον προηγούμενο που ήδη είχε 18 μήνες και είχε εκπαιδευτεί) επομένως δεν είναι ακόμα έτοιμος να αναλάβει με ασφάλεια τη σχεδίαση παιδιών. Ο τρίτος επικουρικός που – κατά την ανακοίνωση του Υπουργείου θα έρθει σύντομα – δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει και το σπουδαιότερο δεν θα υπάρχει κανείς να τον εκπαιδεύσει, αφού ο μοναδικός εκπαιδευμένος επικουρικός θα φύγει τον Σεπτέμβρη”.
Μάλιστα, ο σύλλογος καλεί το Υπουργείο να δώσει ημερομηνία πρόσληψης και όχι προκήρυξης, “γιατί το διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει από τη προκήρυξη μέχρι την πρόσληψη μπορεί να είναι και 1 χρόνος ή και παραπάνω”.
“Επομένως η λύση που προτείνει το Υπουργείο δεν συνηγορεί στη συνέχιση αλλά αντίθετα οδηγεί στη διακοπή της λειτουργίας του τμήματος”, υποστηρίζει και καταλήγει “ότι από το 2011 που λειτούργησε το τμήμα και μέχρι σήμερα, λόγω αυτής ακριβώς της συνεχούς εναλλαγής προσώπων, δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός και δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι δυνατότητες του, οι οποίες αποτελούν την τελευταία λέξη της επιστήμης στη ακτινοβολία. Υπάρχουν προηγμένες εφαρμογές (π.χ. IMRT) που ενώ ο εξοπλισμός μπορεί να τις υποστηρίξει, δεν εφαρμόζονται γιατί απαιτείται ιδιαίτερη, σοβαρή και συνεχής εκπαίδευση στις νέες αναβαθμίσεις του λογισμικού, εκπαίδευση η οποία δεν είναι δυνατόν να δοθεί στους συνεχώς εναλλασσόμενους επικουρικούς ιατρούς”.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ