Σε διαπραγματεύσεις θα κληθούν οι φαρμακοβιομήχανοι στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA). Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί κατάλογος 10 φαρμάκων.
Τα φάρμακα που θα ενταχθούν είναι τα :
- Imbruvica, Stelara και Xarelto της Johnson & Johnson
- Eliquis της Bristol Myers Squibb,
- Januvia της Merck & Co,
- Entresto της Novartis,
- Jardiance της Eli Lilly, Farxiga της AstraZeneca,
- Fiasp της Novo Nordisk και
- Enbrel της Amgen
Όπως δημοσίευσε το Fiercepharma.com εκτιμάται πως τα φάρμακα αντιπροσώπευαν περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια δολάρια στις δαπάνες του Medicare Part D από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Centers for Medicare & Medicaid Services . Οι εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακά τους στο CMS έως τις 2 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, το CMS σχεδιάζει συναντήσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες του καταλόγου αυτό το φθινόπωρο. Θα αποσταλεί μια αρχική προσφορά για τη μέγιστη τιμή κάθε φαρμάκου έως την 1η Φεβρουαρίου 2024, δίνοντας στις εταιρείες 30 ημέρες για να αποδεχθούν ή να υποβάλουν αντιπροσφορά. Οι εταιρείες θα έχουν έως και τρεις συναντήσεις διαπραγμάτευσης με το CMS κατά την περίοδο που λήγει την 1η Αυγούστου 2024. Στη συνέχεια, οι διαπραγματευθείσες τιμές θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2026. Σημειώνεται πως οι αντιδράσεις για τον κατάλογο ήταν ήδη έντονες.
Ενδεικτικό είναι πως o διευθύνων σύμβουλος της εμπορικής ομάδας φαρμακευτικών ερευνητών και κατασκευαστών της Αμερικής (PhRMA), Stephen Ubl χαρακτήρισε τον κατάλογο «αποτέλεσμα μιας βιαστικής διαδικασίας που επικεντρώθηκε στο βραχυπρόθεσμο πολιτικό κέρδος και όχι στο τι είναι καλύτερο για τους ασθενείς». Με την τοποθέτηση αυτή συμφώνησε η ανώτερη αντιπρόεδρο και γενική διευθύντρια του εμπορικού τμήματος των ΗΠΑ στην Bristol Myers Squibb, Catherine Owen, η οποία δήλωσε ότι οι ασθενείς έχουν ήδη πρόσβαση στο Eliquis με «σχετικά χαμηλή δαπάνη από την τσέπη τους».
Δικαστικός αγώνας
Ωστόσο, πολλές από τις εταιρείες αμφισβητούν τη νομιμότητα του IRA με ένδικα μέσα. Πιο πρόσφατα, η AstraZeneca και η Boehringer Ingelheim αμφισβήτησαν το νόμο. Η πρώτη επικαλέστηκε τον νόμο περί ορφανών φαρμάκων (ODA) του 1983 και τις «ακούσιες συνέπειες» που θα μπορούσε να έχει ο νέος νόμος στην εν λόγω νομοθεσία. Η Boehringer, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες για τις τιμές θα καταπατούσαν τα «συνταγματικά και καταστατικά δικαιώματά της». Το επιχείρημα αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που προέβαλαν άλλες φαρμακοβιομηχανίες που έχουν ασκήσει αγωγή, όπως είναι η Merck, η BMS και η J&J μαζί με την εμπορική ομάδα PhRMA.
Άξιο λογου είναι πως το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ κατέφυγε στην δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις τιμολόγησης στο IRA «παραβιάζουν θεμελιώδεις προστασίες για την ελεύθερη επιχειρηματικότητα που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμά μας», ζητώντας προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να σταματήσει το πρόγραμμα.
Comments (0)