«Αντισυμβατικές» λύσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν κάποια από τα νέα φάρμακα, αναζητούν πλέον ασθενείς με Ηπατίτιδα C, στους οποίους δεν έχει επιτραπεί η πρόσβαση στις νέες θεραπείες.
Ο ΕΟΠΥΥ μόλις την Παρασκευή έκανε το πρώτο βήμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις εταιρίες. Αλλά, οι αυστηρές προϋποθέσεις που συνεχίζει να θέτει για τη χορήγηση των φαρμάκων που «νικούν» την πάθηση έχει στρέψει αρκετούς από τους «απορριφθέντες» ασθενείς, όχι μόνο να επιστρατεύουν πολιτικά μέσα, όπως πρόσφατα αναφέρθηκε (εδώ), αλλά και να καταφεύγουν σε online παραγγελίες, αναζητώντας ακόμη και γενόσημους τύπους των σκευασμάτων, από φτωχές χώρες.
Το φαινόμενο έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις και στη χώρα μας, όπως καταδεικνύει και η ανάρτηση του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», που οδηγήθηκε στη δημοσίευση συμβουλών για όσους αποφασίσουν να καταφύγουν σε αυτή την, κατά τ’ άλλα, αμφιλεγόμενη ακόμα και επικίνδυνη πρακτική, με στόχο την προστασία τους.
Γιατί μπορεί το φάρμακο που θα φθάσει μέσω ταχυδρομείου να είναι αυτό που παρήγγειλε ο ασθενείς, μπορεί και όχι…
Ιδιαίτερα με το φάσμα των ψευδεπίγραφων και επικίνδυνων φαρμάκων να απειλεί τη δημόσια υγεία, ο «Προμηθέας» προειδοποιεί πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο ασθενής «να λάβει τα σωστά φάρμακα, στην κατάλληλη ποσότητα, για τον συγκεκριμένο γονότυπο ασθένειας [και] πάντοτε υπάρχει ανάγκη για έναν εξειδικευμένο ιατρό να τον συμβουλεύσει».
Τα νέα φάρμακα για την καταπολέμηση της Ηπατίτιδας C παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, επιτυγχάνοντας ίαση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%! Μάλιστα, η νόσος αντιμετωπίζεται χωρίς τις σοβαρές παρενέργειες των παλαιότερων θεραπειών.
Με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε ασθενείς ακόμη και στις πιο φτωχές χώρες, οι φαρμακευτικές εταιρίες που ανέπτυξαν τις νέες θεραπείες έδωσαν το πράσινο φως σε 100 κράτη με χαμηλό βιοτικό επίπεδο και συστήματα υγείας που υπολειτουργούν, να προχωρήσουν στην ανάπτυξη γενοσήμων. Πρόκειται για γενόσημα των Sofosbuvir, Daclatasvir και του συνδυασμού Sofosbuvir και Ledipasvir.
Βέβαια, την απόφαση να αγοράσουν γενόσημο φάρμακο μέσω του διαδικτύου ή και να επισκεφθούν μια από αυτές τις χώρες λαμβάνουν αρκετοί ασθενείς από κράτη, ακόμη και ανεπτυγμένα, όπου η πρόσβαση στις νέες θεραπείες, είναι είτε δύσκολη είτε ακριβή, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ και μέχρι πρόσφατα η Αυστραλία, όπως καταγράφεται και σε διεθνή μέσα. Η κατάσταση διευκολύνθηκε από online «φαρμακεία», που δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν την πρόσβαση στους ασθενείς διεθνώς. Σχετική μελέτη για την αγορά γενοσήμων φαρμάκων για την Ηπατίτιδα C μέσω του διαδικτύου, παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για το Ήπαρ τον Απρίλιο.
«Δηλώνουμε ρητά και ανεπιφύλακτα ότι είμαστε κατά της αυτό-συνταγογράφησης […] θα πρέπει κανείς να βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Κάθε ασθενής πρέπει να τηρεί τον ακόλουθο απλό κανόνα: “Αν δεν είσαι σίγουρος, μην το αγοράσεις”» ξεκαθαρίζει ο Προμηθέας.
Παρότι, όμως, οι περισσότερες χώρες διευρύνουν το φάσμα των ασθενών που τους χορηγούνται τα νέα φάρμακα, όπως η Αυστραλία που από το Μάρτη ήρε κάθε περιορισμό, απαντώντας στις αυξημένες θεραπευτικές ανάγκες, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να θέτει αυστηρά κριτήρια. Μένουν έτσι εκτός θεραπείας ακόμη και ασθενείς που, βάσει των διεθνών επιστημονικών προτύπων, δικαιούνται πλέον να λαμβάνουν τα νέα σχήματα.
Διαπραγμάτευση
Η προστασία της ατομικής αλλά και της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν μπορεί να έρθει με την επίτευξη συμφωνιών «price-volume», μέσα από την ολοκλήρωση της Διαπραγμάτευσης, που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ή και πλήρη πρόσβαση στους ασθενείς στις νέες θεραπείες. «Όσο πιο σύντομα παρέμβει το κράτος τόσο καλύτερη σχέση κόστους-αποτελέσματος θα υπάρξει», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας.
Σύμφωνα, δε, με τον Καθηγητή Επιδημιολογίας, Άγγ. Χατζάκη, αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο και η οποία ανέλυε εκ νέου στοιχεία άλλων ερευνών για τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των νέων θεραπειών κατέληξε στο συμπέρασμα πως, σε βάθος 15ετίας, ακόμη και στις σημερινές υψηλές τιμές (με μικρές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα) τα νέα φάρμακα είναι cost saving.
Αλλά το Υπουργείο Υγείας μοιάζει να περιμένει πολλά από τους «γείτονες» μας για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ο Ανδρέας Ξανθός είχε κάνει λόγο για «διακρατική συνεργασία, για κοινή διαπραγμάτευση τιμών αποζημίωσης, ανταλλαγή πληροφοριών», μιλώντας για συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας (εδώ). Επανέλαβε το επιχείρημα του κατά τη Γενική Συνέλευση του ΠΟΥ στη Γενεύη (εδώ).
Τι θα γίνει τελικά με τη Διαπραγμάτευση;
Η αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις για το Φάρμακο, Υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ απέστειλε την προηγούμενη Παρασκευή «πρόσκληση» στις εταιρίες που παράγουν τα νέα φάρμακα για συμμετοχή στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Οι επιχειρήσεις καλούνται να έχουν υποβάλλει αίτηση και δικαιολογητικά έως τις 13 Ιουνίου. Να θυμίσουμε ότι η διαπραγμάτευση της αντίστοιχης υποεπιτροπής με τους παρόχους για το θέμα των συμβάσεων θα πρέπει να έχει επιδείξει έργο έως τον Ιούνιο, όταν και λήγει η παράταση της ισχύος των παλαιότερων.
Οι Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλλουν ένα σχετικά ογκώδη φάκελο, που περιλαμβάνει τα γενικά στοιχεία του φαρμάκου, τις κλινικές μελέτες που σχετίζονται με αυτό, καθώς και στοιχεία κόστους και αποζημίωσης, αλλά και μία φαρμακοοικονοική μελέτη, ενώ ζητήθηκε και αριθμός ασθενών, ένα σημείο για το οποίο οι εταιρίες θα ζητήσουν διευκρινίσεις.
Εκτιμάται ότι οι σελίδες του φακέλου μπορεί να ξεπεράσουν και τις 300…
Μετά την αξιολόγηση των στοιχείων εκτιμάται ότι θα αρχίσει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση. Ωστόσο, φήμες που θέλουν τη διαδικασία να διεξάγεται με email έχουν ανησυχήσει τις εταιρίες, που υπογραμμίζουν την ανάγκη οι συζητήσεις να γίνουν και τετ-α-τετ. Όπως αντίστοιχα σημαντική είναι και η διασφάλιση της εμπιστευτικότητας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ