Μετά από σχεδόν ένα χρόνο και “σαράντα κύματα” η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των νέων φαρμάκων για την Ηπατίτιδα C αναμένεται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα των συζητήσεων.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του δεύτερου πάνελ του HIC17 ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ανανακοινωθούν στα τέλη του Μαΐου. Να θυμίσουμε ότι οι συζητήσεις είχαν καταφέρει να τελεσφορήσουν μόλις τον Απρίλιο, συνοδευόμενες βέβαια από προβληματισμό από τις φαρμακευτικες εταιρίες, κυρίως για τη νομική εγκυρότητα του εγχειρήματος (διαβάστε εδώ).
Άλλωστε, η Διαπραγμάτευση για τις θεραπείες για την Ηπατίτιδα C θα έχει και το ρόλο του “οδηγού” για τις επόμενες προσπάθειες που θα αφορούν στη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία και στον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου.
Ο κ. Μπερσίμης υπογράμμισε την αναγκαιότητα διασύνδεσης της μεθόδου αποζημίωσης με την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση αποζημίωσης υγειονομικού υλικού, πρόσθετης περίθαλψης και σκευασμάτων ειδικής διατροφής.
Όπως είπε, πρόσφατα ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στη σύναψη συμβάσεων με τις εταιρείες που διακινούν τέτοια προϊόντα. Για την υπογραφή των συμβάσεων, πρόσθεσε, καθορίστηκαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα ένα προϊόν να κυκλοφορεί σε τουλάχιστον 3 ευρωπαϊκές χώρες, να διαθέτει πιστοποίηση CE καθώς και μοναδικό barcode. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε ότι οι Έλληνες ασθενείς έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα σε ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το σύνολο των υπηρεσιών υγείας και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που αποζημιώνει ο οργανισμός, ο πρόεδρος υπογράμμισε πως χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα πλήρες σύστημα αξιολόγησης με αποτίμηση του οικονομικού κόστους και του θεραπευτικού αποτελέσματος.
Στο ακανθώδες θέμα της έλλειψης αδειοδότησης των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας αναφέρθηκε, μεταξύ αλλων, ο Γενικός Επιχειρησιακός & Διοικητικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών, Βασίλης Μπαρδής.
Άλλωστε, όπως τόνισε ο Δρ. Απόστολος Μανδρέκας, Commodore (ret.) Hellenic Navy, ISAPS Visiting Professor, ISAPS Educational Council, Former President Hellenic Society, of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery ( HESPRAS), Director ARTION Plastic Surgery Center, οι ιδιωτικές ΜΗΝ προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες σε φθηνότερη τιμή. “Το κόστος μειώνεται κατά 50%, διότι οι ΜΗΝ δεν έχουν όλες τις ειδικότητες. Μαζί μειώνονται και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Παρ’όλα αυτά ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει σύμβαση”, σημείωσε.
“Στις ΗΠΑ, οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής πραγματοποιούνται σε ΜΗΝ σε ποσοστό 80-90% γιατί δεν χρειάζεται νοσηλεία”, προσέθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Μπαρδής υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης εισαγωγής DRGs, ενώ τόνισε πως το νοσοκομειακό clawback είναι “η αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει το νοσοκομειακό φάρμακο”. Την ίδια ώρα, έλεγχος στους γιατρούς δεν υπάρχει. “Όταν όμως η μισθοδοσία τους θα εξαρτάται από το κόστος, μόνοι τους θα ελέγχουν”, κατέληξε.
“Δεν έχουν απαντηθεί θεμελιώδη ερωτήματα”, τόνισε ο Μάριος Κοσμίδης, Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Υπεύθυνος για θέματα ΕΟΠΥΥ-Λίστας Αποζημίωσης-Clawback, Πρόεδρος Δ.Σ. & Δ/νων Σύμβουλος, Win Medica. Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα του θεσμικού κενού στη διαδικασία διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ και του υψηλού rebate και clawback που θα κληθεί να πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία, πολύ υψηλότερο από την περασμένη χρονιά.
Σύμφωνα με τον Αντώνη Καρόκη, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδας, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με στόχο τη θεραπεία περισσότερων ασθενών σε κόστος αποδεκτό από την πολιτεία είναι θετικό βήμα, αλλά το βασικό ερώτημα είναι πως διαμορφώνεται το σύστημα αξιολόγησης με βάση τα νέα μέτρα.
“Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να επιβραβεύσουμε την καινοτομία και την αριστεία κι αυτό το πληρώνουμε πολύ ακριβά σαν κοινωνία,. Είτε δεν απολαμβάνουμε το όφελος είτε αξιόλογοι πολίτες φεύγουν στο εξωτερικό”, ανέφερε από την πλευρά του ο Αθανάσιος Λοπατατζίδης, Διευθυντής Ομίλου, Ανάπτυξη Εξωνοσοκομειακών Λύσεων της AFFIDEA.
“Το καλό αποτέλεσμα είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Η καλή τεχνολογία θέλει κι έναν καλό γιατρό για να εφαρμόσει το πρωτόκολλο με το βέλτιστο τρόπο. Υπάρχουν συστήματα της Σκανδιναβίας που μπορεί να μας οδηγήσουν σε πιο ορθολογικές λύσεις”, προσέθεσε. “Το 1% των ασθενών καταναλώνουν το 10% των πόρων. Δεν αντέχουμε να είμαστε σπάταλοι”, κατέληξε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ