Κάτι φαίνεται να κινείται στο κομμάτι της Διαπραγμάτευσης για την αποζημίωση των νέων θεραπειών για την Ηπατίτιδα C. Μετά το πολύμηνο “πάγωμα” της συζήτησης στην αρμόδια υποεπιτροπή του ΕΟΠΥΥ, τα μέλη της συναντήθηκαν εκ νέου την περασμένη Παρασκευή και, σε μια σύσκεψη 6 ωρών, έθεσαν νέο πλαίσιο στη διαπραγμάτευση. Τι έγινε, όμως, με το νομικό κώλυμα που εμπόδιζε την Επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της;
Ουσιαστικά, αυτό που φέρεται να μπλόκαρε τη διαδικασία είναι η απουσία θεσμικής νομιμοποίησης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένα το έλλειμμα διασφάλισης της συμμετοχής των μελών της. Αλλά, η ανάγκη επιτυχούς κατάληξης των διαδικασιών, τόσο δημοσιονομικά όσο και υγειονομικά, φαίνεται να πίεσαν για λύση στο πρόβλημα.
Άλλωστε, την κυβέρνηση πιέζει τόσο η δέσμευση της στον ΠΟΥ για εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030, όσο και οι ανάγκες των ασθενών στην Ελλάδα, που αποκλείονται από πιθανόν σωτήριες θεραπείες. Σε αυτή την κατεύθυνση, επιπρόσθετη πίεση ήρθαν να προσθέσουν και τα guidelines που έκανε δεκτά το ΚΕΕΛΠΝΟ τα οποία αναδεικνύουν σαφώς τη θεραπευτική προτεραιότητα των νέων θεραπευτικών σχημάτων.
Η διαπραγμάτευση για τις νέες θεραπείες της Ηπατίτιδας C αναμένεται να αποτελέσει και τον οδηγό για τις υπόλοιπες θεραπείες υψηλού κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αποφασιστεί να ακολουθήσουν τα ογκολογικά φάρμακα, με πρώτες τις θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη.
Έτσι, αποφασίστηκε η υποεπιτροπή του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει τις εργασίες της και, εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας θα ετοιμάσει διάταξη που θα κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια, με την οποία θα δίνεται και η νομική κάλυψη και η οποία είχε καθυστερήσει ελέω μιας άλλης διαπραγμάτευσης, αυτής της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Στο διά ταύτα, τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν από τους εκπροσώπους των 5 εταιριών που διαθέτουν φάρμακα για την ηπατίτιδα C να υποβάλλουν νέες οικονομικές προτάσεις για την αποζημίωση των σκευασμάτων τους. Η ανάγκη για αναπλαισίωση των προτάσεων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγωγή νέων θεραπειών στην κατηγορία. Τα φιλόδοξα σχέδια της επιτροπής προβλέπουν τη διαπραγμάτευση να έχει κλείσει έως τα τέλη του Φεβρουαρίου.
Επόμενη ημερομηνία κλειδί είναι η 15 Φεβρουαρίου όταν και οι εταιρίες θα πρέπει να καταθέσουν τις νέες προτάσεις τους.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ