Σε συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ κατέληξαν οι εκπρόσωποι των φυσικοθεραπευτών, για την υπογραφή – για πρώτη φορά – συλλογικής σύμβασης (επισυνάπτεται) η οποία θα διέπει την παροχή υπηρεσιών προς τους άμεσα και έμμεσα δικαιούχους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
Με αυτήν παύουν αυτοδίκαια να ισχύουν οι προγενέστερες ατομικές συμβάσεις που είχαν συναφθεί μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των φυσικοθεραπευτών, είτε ως φυσικών είτε ως νομικών προσώπων, που διατηρούν εργαστήριο φυσικοθεραπείας είτε ασκούν το επάγγελμα κατ’ οίκον. Προϋπόθεση, βεβαίως, αποτελεί η από μέρους τους υποβολή θετικής δήλωσης προσχώρησης στη νέα σύμβαση.
Η μετάβαση θα πάρει δύο μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα δημιουργηθεί μητρώο εκ μέρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), ο οποίος αναλαμβάνει αποκλειστικά την ευθύνη έγκρισης των προαναφερόμενων υποβολών δηλώσεων καθώς και τον έλεγχο των δικαιολογητικών που θα κατατεθούν από τους ενδιαφερόμενους. Σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ του ΠΣΦ και του ΕΟΠΥΥ.
Δικαίωμα να συμβληθούν έχουν γενικά οι πτυχιούχοι φυσικοθεραπευτές, μέλη του ΠΣΦ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένα κριτήρια που η σύμβαση περιγράφει. Οι πάροχοι αυτοί, προς ενημέρωση των ασφαλισμένων υποχρεούνται να τοποθετήσουν, στην είσοδο του εργαστηρίου τους και σε εμφανές σημείο, επιγραφή με το σχετικό λογότυπο καθώς και να διαθέτουν πληροφοριακό υλικό προς ενημέρωση του δικαιούχου περίθαλψης.
Τι αλλάζει για παρόχους και ασφαλισμένους
Η νέα σύμβαση έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με την ισχύουσα, τις οποίες όμως θα πρέπει κανείς να κρίνει σε συνδυασμό με τον αναθεωρημένο Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού.
Ο ΕΚΠΥ, υπενθυμίζουμε, επέβαλλε για πρώτη φορά συμμετοχή στον ασφαλισμένο η οποία προσδιορίστηκε στο 10% επί της τιμής εκάστοτε αποζημίωσης ανά συνεδρία. Η τελευταία, με βάση τη νέα σύμβαση, παραμένει καθηλωμένη στα 15 ευρώ όταν οι φυσικοθεραπευτικές πράξεις εκτελούνται σε εργαστήριο. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι τα χρόνια περιστατικά εξαιρούνται της συμμετοχής αυτής. Μάλιστα, ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει αύξηση του αριθμού αποζημίωσης φυσικοθεραπευτικών πράξεων οι οποίες απευθύνονται π.χ. σε ασθενείς με κυστική ίνωση, λεμφοιδήματα μετά από χειρουργείο μαστού, κ.ά.
“Η συμμετοχή του ασθενή εξισορροπεί εν μέρει το clawback που καλούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι πάροχοι” λέει στο Virus ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΣΦ, Σπύρος Ρουμελιώτης.
Στην περίπτωση, πάντως, που οι φυσικοθεραπευτικές πράξεις εκτελούνται κατ’ οίκον (π.χ. σε ένα ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο), η κάθε συνεδρία θα αποζημιώνεται πλέον με 15 ευρώ αντί για 12 που ισχύει σήμερα. Για τον κο Ρουμελιώτη πρόκειται σαφώς για μια θετική εξέλιξη η οποία, όμως, εξακολουθεί να είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. “Σε όλη την Ευρώπη, η αποζημίωση της κατ’ οίκον φυσικοθεραπείας έχει αυξηθεί κατά 50%” αναφέρει σχετικά κι αναρωτιέται εάν είναι προς όφελος των ασφαλισμένων να αποζημιώνεται με 70 ευρώ η συνεδρία στα Κέντρα Ημερήσιας Αποκατάστασης. Το ποσό αυτό, βέβαια, δεν καλύπτει μόνο τη φυσικοθεραπεία αλλά και άλλες παροχές, όπως είναι η διατροφή.
Επισημαίνεται πως ο ΕΟΠΥΥ απαγορεύει ρητά ο πάροχος να ζητήσει ή να εισπράξει επιπλέον αμοιβή από το δικαιούχο ή τους οικείους του για τις φυσικοθεραπευτικές πράξεις που εκτελεί με βάση το παραπεμπτικό, ενώ τιμωρεί τους παραβάτες με κυρώσεις.
Στις καινοτομίες της σύμβασης που υπέγραψε ο ΠΣΦ με τον ΕΟΠΥΥ είναι και η οριοθέτηση του χρόνου της κάθε συνεδρίας, η οποία ορίζεται στα 30 λεπτά. Συχνά, βέβαια, απαιτείται κι εφαρμόζεται ο διπλάσιος χρόνος για την ορθή αποκατάσταση ενός προβλήματος.
Όπως εκτιμά ο κος Ρουμελιώτης, οι νέοι όροι – παρά το υφιστάμενο περιοριστικό πλαίσιο των 70 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει ο ΕΟΠΥΥ για τη φυσικοθεραπεία – είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Με βάση τα νέα δεδομένα, ο ίδιος δεν αποκλείει να αυξηθεί ελαφρώς ο αριθμός των φυσικοθεραπευτών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να συνάψουν σύμβαση με τον Οργανισμό. Οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές σήμερα είναι περίπου 2.450.
Το προαναφερόμενο κονδύλι, βέβαια, δεν προορίζεται μόνο για τον ΠΣΦ αλλά και για άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως είναι οι συμβεβλημένοι φυσίατροι που έχουν άδεια φυσικοαπευτηρίου. Οι τελευταίοι – σήμερα 33 στον αριθμό σε όλη τη χώρα – διεκδικούν, πιο συγκεκριμένα, 2 εκατ. ευρώ από την προαναφερόμενη “πίτα”.
“Δεν είναι λογικό να έχουν 0% clawback όταν οι φυσικοθεραπευτές πλήρωσαν 20% το 2017” σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του ΠΣΦ. Όπως διευκρινίζει, ωστόσο, τους επιβλήθηκε για πρώτη φορά rebate λόγω αυτοπαραπομπής, η οποία δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.
“Πιλοτικό” πρόγραμμα αξιολόγησης περιστατικών
Μία κατάκτηση του ΠΣΦ, στο μεταξύ, φαίνεται πως είναι η δυνατότητα αξιολόγησης και παραπομπής των ασθενών σε δημόσιες δομές υγείας. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται σε Ευρωπαϊκές χώρες συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) από ορθοπεδικά και ρευματολογικά περιστατικά.
“Φεύγουμε πλέον από την αποκατάσταση και πάμε και στην πρόληψη” εξηγεί ο κος Ρουμελιώτης, παραπέμποντας στους advanced practice physiotherapists της Ιρλανδίας. Οι τελευταίοι, όπως διευκρινίζει βέβαια, έχουν παράλληλα και δικαιώματα συνταγογράφησης, έχοντας περάσει από ειδική εκπαίδευση.
Το νέο μοντέλο αναμένεται να εφαρμοστεί “πιλοτικά” το επόμενο διάστημα στο νομό Σερρών.
“Το επίπεδο των φυσικοθεραπευτών στην Ελλάδα είναι υψηλότατο” διαβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος του ΠΣΦ, υπενθυμίζοντας πως τα σχετικά τμήματα των ΤΕΙ γίνονται πλέον πανεπιστημιακά.
ΩΦΑ3ΟΞ7Μ-ΧΧΤ
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ